Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
02.04.2019

Număr în creştere de operaţii pe cord, finanţate din fondurile de asigurare medicală obligatorie

Număr în creştere de operaţii pe cord, finanţate din fondurile de asigurare medicală obligatorie

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) va aloca, în anul curent, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale pe cord circa 206 milioane de lei, cu aproape 29 de milioane mai mult faţă de 2018. Aceşti bani vor acoperi aproximativ 6400 de operaţii atât la copii, cât şi la adulţi.

De astfel de intervenţii beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare, a consultaţiilor la medicii specialişti. Aceste operaţii sunt realizate, în 2019, în cadrul a patru instituţii medicale (două publice şi două private), contractate de CNAM.

Anul trecut, peste 5700 de persoane au beneficiat de intervenţii chirurgicale pe cord, cu 90 de pacienţi mai mult în comparaţie cu 2017. Este vorba despre 4 445 de operaţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 47 de intervenţii minim-invazive la copiii cu malformaţii congenitale şi cca 1 200 de alte operaţii cardiochirurgicale.

Potrivit CNAM, costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii pe cord variază de la 27 de mii de lei, în cazul operaţiilor minim-invazive la adulţi, până la aproape 79 de mii de lei, în cele efectuate la copii. Acest cost este format în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2018, CNAM a finanţat cca 150 de cazuri, în creştere cu aproape 40 faţă de 2017, în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus