Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2019

Vicepremierului Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan

Vicepremierului Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan

Întâlnirea de astăzi se înscrie în cadrul unui dialog intens de sprijin pentru soluționarea diferendului transnistrean și actualizării situației pentru perioada 2019.  După evoluțiile dinamice din anul 2018, astăzi, ambii oficiali au discutat mai multe subiecte sensibile care aduc atingeri Chișinăului, iar în mod particular impactul asupra localității Varnița după așa numitele decrete emise de liderul de la Tiraspol, ultimul din luna ianuarie curent, care tensionează procesul de negocieri și deranjează localnicii din sat.

O reacție similară a fost expusă de către delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control din 21 martie curent, solicitând abținerea de la acțiuni unilaterale și respectarea angajamentelor asumate.

Unul dintre aspecte discutate vizează și dinamica pentru 6 luni de implementare a mecanismului pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport (punctele din Tiraspol și Râbnița), dar și efectele pozitive manifestate prin numărul mai mare a permiselor de conducere transnistrene preschimbate în cele ale Republicii Moldova raportat la numărul total de mijloace de transport înregistrate în aceste puncte, cu aducerea în câmpul legal al posesorilor de autovehicule, dar și descreșterea în ultima perioadă a incidentelor ce vizează participarea la trafic a mijloacelor de transport în baza plăcuțelor de model neutru.

Oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la apostilarea actelor de studii pentru SUA, domeniul telecomunicațiilor, liberii circulației, declarațiile impertinente și intolerante ale unor străini pe arena internațională, ce fac să discrediteze eforturile în promovarea temelor importante, orientate către cetățenii atât de pe malul drept cât și de pe malul stâng al Nistrului.

Vicepremierul i-a vorbit Ambasadorului SUA despre modul în care Chișinăul contribuie la soluționarea problemelor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și intenția de a aborda și subiectele ce țin de securitate și ordine publică.

Cristina Lesnic a reiterat intențiile Biroului politici de reintegrare să ajute oamenii ce necesită asistență, dar și de adaptare continuă pentru a face față tuturor nevoilor de securitate și apărare în particular în Zona de Securitate, subliniind importanța potențialului de a aduce în câmpul legal celelalte procese, anunță Biroul politici de reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus