Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.03.2019

Intensificarea cooperării pe dimensiunea francofoniei a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu directoarea BRECO, Rennie Yotova

Diversificarea proiectelor şi programelor francofone în ţara noastră şi intensificarea cooperării cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) au fost discutate în cadrul întrevederii Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu directoarea Biroului regional al OIF pentru ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est (BRECO), Rennie Yotova.
 
În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că Republica Moldova îşi propune un plan de acţiuni ambiţios pentru implementarea Pactului lingvistic semnat cu OIF în marja Summit-ului de la Erevan, în vederea consolidării prezenţei şi rolului limbii franceze în educaţie, cultură, administraţie publică şi turism.
 
„Printre proiectele prin care se va materializa angajamentul de promovare a limbii franceze pe multiple domenii se numără şi iniţiativa francofonă de formare a diplomaţilor şi funcţionarilor publici, în cadrul căreia reprezentanţii administraţiei centrale vor participa la cursuri de limba franceză şi seminare tematice”, a subliniat Tudor Ulianovschi.
 
Şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat și importanţa promovării limbii franceze în diplomaţia Republicii Moldova, precum şi pe arena internaţională. Totodată, a fost subliniată necesitatea lansării unor parteneriate concrete între regiunea Europei centrale şi de Est cu ţările membre ale OIF de pe continentul african, în vederea realizării unui schimb de bune practici în domeniul dezvoltării durabile.
 
În context, Directoarea BRECO, Rennie Yotova a salutat calitatea excepţională a planului de acţiuni elaborat sub patronajul MAEIE, cu implicarea tuturor instituţiilor naţionale vizate şi a partenerilor francofoni.
 
Potrivit MAEIE, interlocutorii au trecut în revistă principalele evenimente ale lunii francofone desfăşurate la Chişinău, salutând dinamica ascendentă a cooperării cu misiunile diplomatice, precum şi cu mediul de afaceri. Cu titlu special, a fost remarcată organizarea Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză pe parcursul lunii septembrie 2019, precum şi apropiata vizită a Louise Mushikiwabo, secretar general al OIF, la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus