Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.03.2019

Ghizii de turism moldoveni certificați de către Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA)

Ghizii de turism moldoveni certificați de către Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA)

La Chișinău, a avut loc, în premieră, Ceremonia de premiere a Ghizilor de Turism din Republica Moldova, în care 23 de ghizi de turism, precum și 9 formatori de formatori au primit diplome ca urmare a participării în cadrul cursurilor acreditate de către Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA).

Instruirile pentru ghizi din cadrul platformei Next Tourism Generation Academy au fost organizate de către Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Republica Moldova și Asociația Națională pentru Turismul Receptor (ANTRIM) cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
În cadrul ceremoniei, managerul superior de proiect, USAID Moldova, Steve Welker a menționat: “Agenția SUA pentru

Dezvoltare Internațională USAID, crede în potențialul turismului, în special în dezvoltarea economică a câtor mai multe zone rurale din Republica Moldova. Aveți un patrimoniu cultural bogat și sunteți buni la capitolul vinificație și turism.”
Aceste cursuri au fost predestinate ghizilor cu experiență și au avut ca obiectiv să pună accentul pe tactici de comunicare și abilitățile pe care trebuie să le dezvolte un ghid pentru a livra profesionist trei tipuri de tururi – pietonal (walk), în transport (bus) și la destinație turistică (site). Cursurile au fost desfășurate de către doi traineri internaționali, unul dintre care a fost, Mary Kemp Clarke, vice-președinte al WFTGA, cu o experiență de mai bine de 20 de ani în domeniul de ghidaj, având cea mai mare distincție pe care o poate avea un ghid scoțian – insigna albastră. Dânsa a declarat în cadrul ceremoniei: „A fost o plăcere să cunosc ceea ce are de oferit Moldova atât ca  patrimoniu cultural, spațiu natural, precum și potențial uman. Industria turismului este o afacere a oamenilor. Sperăm ca industria de turism din Republica Moldova să devină profitabilă, de succes și durabilă.”

Profesia ghizilor de turism este una dintre cele mai vizibile și mai importante profesii din cadrul lanțului valoric al industriei turistice, oferind servicii valoroase agențiilor de turism, operatorilor de turism, vinăriilor, precum și direct turiștilor. Iar acest program complex de instruire a ghizilor vine să consolideze profesia.
În mesajul său, Președintele Asociației Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor, Nina Belei a confirmat importanța acestei profesii:

„Ghidul este cartea de vizită a unei țări. Avem ghizi buni, care în urma acestor cursuri au însușit informații utile pentru a avea o comunicare eficientă cu turiștii.”

Amintim că, începînd cu 2019, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Federației Globale a Asociațiilor de Ghizi de Turism (WFTGA) participând la Adunarea Generală a organizației ce a avut loc în cadrul Convenției 2019 în luna ianuarie, la Tbilisi, Georgia, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus