Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-03-23/portalul-informa-ional-comercial-in-cur-nd-i-in-moldova-58189.html
Data: Mar 23, 2019 (00:09)

Portalul Informațional Comercial: în curând și în Moldova

Toată informația necesară unui agent economic implicat în activitatea comercială externă va fi disponibilă pe o singură platformă. În premieră pentru țara noastră, Serviciul Vamal va lansa Portalul Informational Comercial (en. Trade Informational Portal), îndeplinind astfel una dintre condițiile Acordului OMC de Facilitare a Comerțului, dar și a DCFTA (Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) din cadrul Acordului de Asociere RM-UE. Noul sistem informatic, care urmează să fie elaborat cu suportul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, va putea fi accesat începând cu luna iunie a anului curent.

Subiectul în cauză a fost discutat în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir.

Conform Caietului de sarcini, portalul ar urma să integreze date juridice, economice, statistice şi organizatorice privind operațiunile de export, import și tranzit, precum și alte informații relevante activității economice externe.

Astfel, pe acest portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc. Tot aici, vor fi descrise și procedurile de obținere a unor autorizații precum AEO, PVD sau Exportator Aprobat, sau cele de înregistrare în calitate de subiect al activității economice externe.

Portalul va putea fi accesat de pe toate dispozitivele electronice (calculator, tabletă sau telefon). Totodată, acesta va fi disponibil și de pe pagina web a Serviciului Vamal, care, la fel, va fi modernizată cu suportul Programului USAID.

Asistența Programului USAID se extinde și pentru îmbunătățirea activității Centrului de Apel al Serviciului Vamal. Conform conceptului, acesta ar urma să fie constituit din două linii specializate distincte – Linia de informare și Linia fierbinte. Iar ambele vor putea fi contactate inclusiv prin intermediul aplicațiilor de mesagerie Viber și WhatsApp.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Programului USAID pentru sprijinirea a numeroase proiecte destinate modernizării activității Serviciului Vamal. Acesta a subliniat inclusiv proiectele de implementare a aplicației TIR-EPD și a sistemului de programare a trecerii frontierei de către autocamioane. De asemenea, șeful Vămii s-a referit și la suportul oferit de USAID în demersurile de dezvoltare a comerțului electronic, în special, în partea ce ține de procesarea trimiterilor poștale internaționale.

”Această valoroasă asistență ne ajută să implementăm cele planificate într-un interval mult mai scurt. Apreciem enorm expertiza calitativă oferită de specialiștii Programului USAID și sunt sigur că vom reuși să avem și rezultatele scontate”, a menționat Directorul Serviciului Vamal.

La rândul său, Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir a apreciat spiritul de cooperare stabilit între Programul USAID și Serviciul Vamal, precum și deschiderea conducerii și angajaților de la Vamă de a explora și implementa instrumente moderne de facilitare a comerțului și de a onora obligațiile internaționale asumate de către Moldova.