Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-03-22/ministrul-economiei-i-infrastructurii-chiril-gaburici-a-avut-o-intrevedere-de-lucru-cu-conducerea-tr-58185.html
Data: Mar 22, 2019 (23:50)

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere de lucru cu conducerea Transgaz și cu reprezentanții companiei OMV Petrom SA

Subiectul abordat în cadrul discuției a vizat demararea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Părțile au apreciat ritmul accelerat în care au început lucrările astfel,  încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului curent.

De asemenea, printre subiectele vizate s-au regăsit și evoluțiile pe piața de gaze naturale, perspectivele de dezvoltare a pieței liberalizate de produse petroliere, inclusiv obligația operatorilor de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova de a comercializa carburanți cu conținut bio.

„Din momentul finalizării gazoductului propriu-zis, planificat pentru finele lui 2019, Republica Moldova, va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale, ceea ce ne va permite să avem un sector energetic mai sigur, cu un număr sporit de furnizori. Scopul nostru este să creăm condiții de competitivitate în sector, astfel încât să putem asigura cetățenilor prețuri mai mici la gaz, iar agenților economici posibilitatea de a crește și a se dezvolta”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

Directorul General al SNTGN TRANSGAZ SA România, Ion Sterian, a relatat despre lucrările la cele șapte loturi pe care le presupune gazoductul. „Avem programată și o vizită la șantier, iar către sfârșitul lunii aprilie vom avea în desfășurare un teatru de operațiuni pe toate segmentele de șantier. Consider că, odată cu construcția gazoductului se va dezvolta și distribuția către toate raioanele și localitățile din țară”, menționează Ion Sterian.

De asemenea, reprezentanții companiei OMV Petrom SA au manifestat interes față de livrarea și distribuirea gazului natural pe piața resurselor energetice din Republica Moldova. În acest sens, OMV Petrom studiază disponibilitatea furnizorilor locali. „Vă mulțumim pentru deschiderea de care dați dovadă și pentru faptul că ascultați industria și mediul de afaceri”, a menționat Radu-Sorin Căprău.