Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-03-05/noile-sta-ii-de-pompare-a-apei-i-a-apelor-uzate-finan-ate-de-berd-bei-i-ue-date-in-exploatare-57906.html
Data: Mar 5, 2019 (16:33)

Noile stații de pompare a apei și a apelor uzate, finanțate de BERD, BEI și UE, date în exploatare

S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” a renovat trei stații de pompare a apei și cinci stații de pompare a apelor uzate, fapt ce va mări eficiența serviciilor de aprovizionare cu apă și de canalizare, spre beneficiul locuitorilor municipiului Chișinău.

Proiectul este parte a Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat prin creditele acordate de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), şi prin grantul investiţional oferit de Uniunea Europeană (UE) prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (FIV).

Noul echipament a fost furnizat de către Polimer Gaz Conducte, conform Contractului nr. 7913-IFT-44027/507. Acesta include 26 de agregate de pompare, dintre care 15 agregate la Stațiile de Pompare a apelor uzate „Costiujeni”, „Codru”, „Vieru”, „Motel”, „Vatra”; 10 agregate la Stațiile de Pompare a apei potabile „Independenţei”, „Buiucani”; iar la Staţia de apă Nistru (Treapta II A), care asigură pomparea apei brute către Staţia de Tratare a Apei din municipiul Chişinău, a fost înlocuit un agregat cu capacitate de pompare de  cca 5500 m3/h. Menţionăm că echipamentul furnizat în cadrul acestui contract se află în perioada de garanţie şi notificare a defectelor

În cadrul evenimentului de lansare a noului echipament, Valeriu Meșca, directorul general al S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, a declarat că: ,,Echipamentul nou livrat şi instalat a fost testat corespunzător și funcționează la parametrii stabiliţi. Ca urmare a lucrărilor de renovare, va fi asigurată eficientizarea consumului de energie electrică dar şi, cel mai important, vom asigura prestarea serviciului de alimentare cu apă la standarde europene şi aprovizionarea cu apă potabilă de calitate a circa 820 mii locuitori ai municipiului Chişinău”

 „ Începînd cu luna decembrie 2018, în perioada de testare şi punere în operare a noului echipament de pompare, întreprinderea a înregistrat economii a consumului de energie electrică de 8,7 %, ceea ce constituie 360 mii kW/lună. Determinarea exactă a economiilor înregistrate va fi posibilă odată cu punerea în funcţiune a sistemului de control, monitorizare şi achiziţii de date SCADA. În acelaşi timp, modernizarea staţiilor de pompare a apelor uzate a avut ca rezultat majorarea debitului de apă uzată pompată, ca urmare a creşterii numărului de consumatori în anumite zone”, a declarat Valeriu Meșca.

La eveniment a fost prezent și primarul general interimar, Ruslan Codreanu care a declarat că aceste investiții sunt benefice nu doar pentru întreprindere, dar pentru toți consumatorii din Chișinău. Mai mult, Ruslan Codreanu a susținut că este ferm convins că economiile operate de către furnizor vor fi utilizate drept investiții în alte obiective ale ACC.

Directoarea biroului BERD la Chișinău, Angela Sax, a menționat că ,,Procesul de renovare a infrastructurii de aprovizionare cu apă a fost lansat de autoritățile din Chișinău încă în 2010. Astăzi vedem rezultatul unui mare efort depus de către Apa Canal Chișinău, și susținut de BERD, BEI și UE.  Noile stații de pompare a apei și a apelor uzate vor consuma mai puțină energie electrică, fapt ce va reduce costurile de operare și înseamnă că serviciile de alimentare cu apă și de canalizare vor fi mai fiabile. Noul echipament va avea un impact direct asupra calității vieții a chișinăuenilor și noi, cei de la BERD, suntem foarte bucuroși să fim parte a acestui efort comun.”

În completarea cuvintelor doamnei Sax, Șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova, Antonio Castillo, a menționat că  ,,Această componentă nouă de proiect completează toate investițiile deja întreprinse pentru acest Program, care s-au axat pe furnizarea instrumentelor de mentenanţă şi echipamentelor pentru detectarea scurgerilor și achiziționarea vehiculelor şi autocamioanelor specializate, plus reabilitarea în curs de desfășurare a 140 km rețele de apă, precum și reabilitarea rețelelor de canalizare; reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate și linia nouă de tratare a nămolului, lucrări pe care le-am inaugurat la 30 ianuarie anul trecut.”

Potrivit ACC, actualmente, în cadrul Programului, se implementează concomitent mai multe contracte, în special, furnizarea şi instalarea sistemului SCADA şi MIS, reabilitarea a 140 km rețelele de alimentare cu apă, 7 km rețele de canalizare, dar şi, unul din cele mai importante proiecte cu impact asupra mediului înconjurător – Reabilitarea Stației de Epurare a Apelor Uzate din municipiul Chişinău.