Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-03-01/vama-spore-te-securitatea-tranzac-iilor-operate-prin-intermediul-trimiterilor-po-tale-interna-ionale-57860.html
Data: Mar 1, 2019 (20:39)

Vama sporește securitatea tranzacțiilor operate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale

Serviciul Vamal continuă demersurile pentru eficientizarea mecanismului de monitorizare a trimiterilor poștale internaționale prin intermediul cărora sunt livrate bunurile procurate online. O serie de acțiuni în acest sens au fost discutate în cadrul unei ședințe convocate de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Una dintre soluțiile identificate se referă la revizuirea cadrului normativ care reglementează acest domeniu, astfel încât să fie prevenită folosirea abuzivă a facilităților prevăzute de legislație. Mai exact, este vorba despre prevederile conform cărora, bunurile cu o valoare mai mică de 300 de euro (transport terestru) sau 430 euro (transport aerian sau maritim) sunt scutite de taxe la import, nefiind, însă specificată periodicitatea cu care pot fi operate aceste importuri.

Necesitatea efectuării unor modificări în legislație este determinată de sporirea tentativelor de introducere în țară, într-o perioadă scurtă de timp, a unor loturi de bunuri neimpozabile, dar care sunt destinate comercializării. Au fost consemnate cazuri când una și aceeași persoană primea mai multe colete pe zi, în care se aflau același tip de bunuri, evaluate cumulativ la valori care depășeau limitele impozabile.

În acest context, amintim despre schema de contrabandă cu electrocasnice, pusă la cale de către de către un furnizor de servicii poștale deschise concurenței și un operator economic pentru a evita plățile vamale prevăzute de legislație.

O altă măsură preconizată presupune crearea unui sistem de procesare prealabilă a coletelor transmise prin intermediul poștei rapide. Principiul de funcționare a acestuia va avea la bază schimbul de date dintre organul vamal și operatorii poștali, fapt ce va permite profilarea potențialelor riscuri de fraudare și emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poștal de destinație.

Aplicarea măsurilor descrise va exclude eventualele fraude, va simplifica formalitățile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt, anunță Serviciul Vamal.