Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-03-01/antreprenoriatul-social-un-nou-subiect-in-vizorul-odimm-57858.html
Data: Mar 1, 2019 (20:28)

Antreprenoriatul social – un nou subiect în vizorul ODIMM

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a organizat astăzi cel de-al doilea Atelier de lucru dedicat dezvoltării antreprenoriatului social din Republica Moldova, în cadrul Proiectului Finance4SocialChange.

Evenimentul a fost desfășurat cu implicarea principalilor actori în domeniul antreprenoriatului și inovării sociale, antreprenori sociali, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai organizațiilor de suport din domeniu.

“ Atelierul de lucru de astăzi are ca scop crearea unei platforme de discuții cu actorii interesați din domeniul antreprenoriatului social, cu scopul de a identifica principalele probleme întâlnite de întreprinzători și pentru a veni cu soluții și a identifica domeniile de intervenție ce vor permite dezvoltarea antreprenoriatului social și finanțarea în domeniul antreprenoriatului social în Republica Moldova cu preluarea bunelor practici din țarile partenere ale proiectului din regiunea Dunării”, a declarat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.

În cadrul atelierului au fost discutate tendințele actuale, viziunile, evoluțiile și obstacolele afacerilor sociale și identificate modalitățile de colaborare și sprijin reciproc pe viitor.

A fost prezentat scopul, obiectivele și activitățile din cadrul proiectului Finance4SocialChange, care va permite crearea unor pârghii de susținere a întreprinderilor sociale în regiunea Dunării.

„În Republica Moldova politicile specifice și mecanisme de sprijin public care vizează dezvoltarea economiei sociale sunt în curs de dezvoltare, astfel urmare a adoptării în anul 2017 a cadrului normativ privind recunoașterea antreprenoriatului social, Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de instituire a Comisiei Naţionale pentru Antreprenoriat Social ”, a subliniat Constantin Țurcanu, consultant principal, Direcția politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii. în context, reprezentantul MEI a precizat că pentru anul 2019 agenda ministerului la acest capitol include elaborarea și aprobarea măsurilor de sprijin și încurajare a antreprenoriatului social.

Pe parcursul atelierului de lucru,  antreprenorii au făcut un schimb de bune practici, dar totodată au fost punctate și problemele pe care le întâmpină în activitatea lor întreprinderile sociale. Acestea urmează a fi procesate și luate în considerație pentru îmbunătățirea cadrului legal din domeniu.

Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale.

Atelierul este organizat în cadrul proiectului Finance4SocialChange, care vizează atât stimularea accesului la instrumentele inovatoare de finanțare, cât și crearea unui mediu de afaceri care să ajute antreprenorii sociali să creeze companii viabile și puternice în regiunea Dunării, anunță Direcția Comunicare și RP ODIMM.