Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.02.2019

UE sprijină autoritățile publice locale în elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică

Dezvoltarea locală durabilă, atragerea investițiilor în eficiența energetică, reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor - sunt doar câteva din componentele planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică. Elaborarea și aprobarea acestor planuri reprezintă o cerință obligatorie pentru autoritățile publice locale în conformitate cu noua lege privind eficiența energetică (adoptată la 19 iulie 2018).

Planurile reprezintă un instrument eficient care ajută la gestionarea și monitorizarea cheltuielilor de energie pe teritoriile respective. Acestea sunt, de asemenea, cerute de instituțiile donatoare / financiare care justifică faptul că deciziile de investiții au fost analizate și planificate corespunzător.

În acest scop, proiectul finanțat de UE "Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova (STARS)", în colaborare cu Agenția pentru Eficiență Energetică, va organiza o serie de seminare pentru a crește gradul de conștientizare a autorităților publice locale cu privire la importanța planuri de acțiune privind eficiența energetică.

În timpul seminarelor, participanții vor învăța cum să identifice sectoarele care consumă cea mai mare parte a energiei și a banilor și să găsească modalități de a atrage investiții pentru a minimiza pierderile de energie și pentru a îmbunătăți climatul intern. Experții invitați vor împărtăși cele mai bune practici privind elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică și punerea lor în aplicare cu succes, mecanismele și instrumentele de finanțare furnizate de părțile interesate locale și internaționale, cum ar fi Agenția pentru eficiență energetică și proiectele finanțate de UE: CoMEast (Pactul primarilor din est) CoMDeP (Convenția primarilor - proiecte demonstraționale). Seminarul se va încheia cu o scurtă reflecție asupra rezultatelor cheie și a lecțiilor învățate.

Seminarele vor avea loc în trei regiuni din Republica Moldova (Centru, Sud și Nord) la sfârșitul lunii februarie a acestui an (26, 27 și 28 februarie). Sunt invitați să participe primarii, managerii energetici și specialiștii responsabili pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, agențiile de dezvoltare regională, precum și oficiile regionale CALM (Congresului Autorităților Locale din Moldova).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus