Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2019

Pînă la ora 13.00 și-au exercitat dreptul la vot 28 % dintre cetățenii cu drept de vot

Comisia Electorală Centrală informează că, pînă la ora 13.00, circa 800 mii de alegători s-au prezentat la urne, ceea ce reprezintă peste 28% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Dacă e să comparăm cu alegerile parlamentare din 2014, atunci către această oră își exercitase dreptul la vot circa 21% din alegătorii din țară și de peste hotare, iar la scrutinul prezidențial din 2016, în primul tur - 28 %, în turul II - 29%.

Potrivit CEC, toate secțiile de votare din cele 50 de circumscripții uninominale, deschise până acum, sunt în plină desfășurare a procesului de votare, iar la ora 14.00 își vor începe activitatea secțiile de votare din circumscripția 51, SUA și Canada.

Până în acest moment, circa 27 mii de cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare și-au exercitat dreptul la vot. Precizăm că la unele secții de votare, de exemplu, Frankfurt, Dublin, Bologna, Modena, Parma, Treviso s-au format cozi. De aceea, îndemnăm cetățenii să acceseze pagina diaspora.voteaza.md pentru a se informa vizavi de cea mai apropiată secție de votare unde poate participa la alegeri. În cazul în care în localitatea unde sunt deschise multe secții de votare, alegătorii sunt îndemnați s-o aleagă pe cea mai puțin aglomerată.

Dorim să menționăm că, pentru un scrutin mai incluziv, în acest an, Comisia Electorală Centrală, a făcut câțiva pași înainte pentru a asigura condiții de vot persoanelor cu anumite dizabilități pentru a vota fără a fi asistați. Astfel, în toate secțiile de votare au fost repartizate lupe și plicuri – șablon, care vor facilita procesul de votare al persoanelor cu dizabilități de vedere. La fel, pentru a facilita procesul de vot pentru persoanele cu deficiențe de vedere, 3 secții de votare din localitățile au fost dotate cu sisteme televizate cu circuit închis. Iar în 5 secții a fost aprobată desfășurarea serviciului de translare mimico-gestuală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus