Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-02-18/lucrarile-de-construc-ie-a-conductei-ungheni-chi-inau-au-demarat-astazi-57673.html
Data: Feb 18, 2019 (22:25)

Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat astăzi

Cel mai mare proiect de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România continuă prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău. Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat astăzi, în prezența prim-ministrului Pavel Filip și a vicepremierului român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall.

Șeful Executivului a menționat că proiectul este unul de interes național și de importanță strategică. Prin conducta Iași-Ungheni s-au livrat câte aproape 1 milion de m3 de gaze pe an. Asta înseamnă că Ungheniul și alte câteva localități din apropiere au avut în ultimii ani gaz românesc. După implementarea fazei a doua și investiții de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 de km va putea asigura țara noastră cu tot volumul necesar de gaze naturale.

„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus premierul.

De asemenea, Pavel Filip a menționat că anume proiectele concrete leagă și mai mult Republica Moldova și România. „Astăzi și în așa mod se produce simbolic unirea. Prin proiecte concrete și nu declarații se face unirea. Prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, țara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România conectează Republica Moldova la Europa”, a accentuat prim-ministrul.

La rândul său, vicepremierul Ana Birchall, a reiterat angajamentul ferm al părții române de a susține în continuare țara noastră în parcursul său european, inclusiv prin proiectele de infrastructură energetică. „România a fost, este și va rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a subliniat Ana Birchall.

Gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Conducta Iași-Ungheni a fost pusă în funcțiune în anul 2014, iar acum gazoductul urmează a fi extins pe direcția Ungheni-Chișinău. Realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei stații de predare a gazelor naturale și dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni. Totodată, reprezentanții companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.