Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2019

Exporturile moldoveneşti în EAU în 2018 au crescut de 4,5 ori faţă de anul precedent

Organizarea unui forum al oamenilor de afaceri, consolidarea cadrului juridic bilateral, dar şi continuarea eforturilor comune pentru creșterea exporturilor au fost discutate în cadrul întrevederii ambasadorului Victor Haruța cu viceministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Sharaf.

În cadrul întrevederii au fost efectuat un schimb de opinii privind noile oportunităţi de cooperare economică și promovare a comerțului, consolidarea cadrului juridic bilateral prin ratificarea de către EAU a acordurilor privind promovarea reciprocă a investițiilor și privind cooperarea economică și tehnică, dar și implicarea comună în organizarea unui for al oamenilor de afaceri.

Potrivit MAEIE, oficialul emirian a apreciat rezultatele creșterii esențiale a balanței comerciale între Republica Moldova și EAU și a asigurat de toată susținerea Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării internaționale în continuarea promovării dimensiunii economice și comerciale, care dispune de un potențial enorm și urmează a fi valorificat pe deplin. „Creșterea de peste 4,5 ori în 2018 față de 2017 a exportului din Republica Moldova în Emiratele Arabe Unite, se datorează consolidării relațiilor dintre cele două țări, în care se include şi deschiderea ambasadei moldoveneşti la Abu Dhabi”, a subliniat diplomatul emirian.

Ambasadorul Victor Haruța a reiterat importanța pentru Republica Moldova a pieței din Emiratele Arabe Unite, inclusiv în contextul oportunităților oferite pe plan logistic pentru a fi țara prin care produsele moldovenești pot intra pe piețele din regiunea Golfului Persic. În acest sens, ambasada depune toate eforturile pentru a promova imaginea Republicii Moldova și a produselor moldovenești în EAU, inclusiv prin participarea la târguri și expoziții de specialitate dar și în cadrul forurilor oamenilor de afaceri din cele două țări.

De menționat, că în anul 2018 volumul exporturilor din Republica Moldova către Emiratele Arabe Unite a ajuns la 11,7 milioane dolari SUA, pentru comparaţie cifra de export în anul 2017 a fost de 2,46 milioane dolari SUA, și de peste 15 ori mai mare față de 2016 (788 mii dolari SUA), balanța comercială fiind pozitivă. EAU la moment este cel mai mare partener comercial pentru Republica Moldova în regiunea Golfului Persic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus