Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2019

CEC combate speculațiile pe seama participării la votare cu actele de identitate expirate

În contextul speculațiilor tot mai intense pe seama participării la alegeri cu actele de identitate expirate, Comisia Electorală Centrală vine să clarifice situația, inclusiv prezentând date exacte despre participarea la votare în cadrul ultimului scrutin prezidențial.

Astfel, analizând datele din SIAS ”Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, constatăm că din numărul cetățenilor Republicii Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceștia – și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate - 175 de alegători.

Potrivit CEC, orice alte cifre folosite în acest sens sunt manipulatorii și denaturează esența procesului electoral. Aplicînd Decizia Curții Constituționale nr.5 din 14.01.2019, prin care a fost examinată sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral (votarea în afara țării în baza buletinului de identitate sau a actelor de identitate expirate), Comisia reiterează poziția de participare la votare doar în baza actelor de identitate valabile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus