Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-02-12/oficiul-berd-din-washington-d-c-a-reiterat-sus-inerea-pentru-realizarea-priorita-ilor-strategiei-pen-57593.html
Data: Feb 12, 2019 (00:12)

Oficiul BERD din Washington D.C. a reiterat susținerea pentru realizarea priorităților Strategiei pentru Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova, oferind suport continuu autorităților naționale, comunității oamenilor de afaceri și investitorilor străini din sectoarele cheie. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Directorul oficiului BERD din Washington D.C., Michele Small, care a avut loc la finele săptămânii trecute în SUA.
 
Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat susținerea oferită de BERD prin intermediul proiectelor destinate să promoveze dezvoltarea economică și socială, știința și inovarea, reabilitarea infrastructurii, susținerea integrării pe piețele energetice europene și diversificarea surselor de energie.
 
Oficialii au făcut un schimb de opinii privind eficientizarea colaborării bilaterale între Republica Moldova și Oficiul BERD din Washington prin intermediul diferitor proiecte susținute de instituția financiară în SUA, Canada și Mexic. În context, Tudor Ulianovschi și Michele Small au convenit asupra menţinerii comunicării intense, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii.
 
Directorul oficiului BERD din Washington a apreciat eforturile autorităților moldovenești de a realiza programe de reformare și modernizare a Republicii Moldova, în special prin îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și asigurarea stabilității în sectorul bancar. Michele Small a menționat că aceasta va transforma Republica Moldova într-o destinație atractivă pentru investitorii străini, inclusiv pentru companiile din SUA. Ea a confirmat disponibilitatea BERD de a sprijini în continuare Republica Moldova în procesul de reforme care vizează asigurarea dezvoltării economice durabile, și a reiterat sprijinul deplin în dezvoltarea Consiliului Moldo-American pentru Afaceri.
 
Potrivit MAEIE, de la începutul activității sale în țara noastră, BERD a finanțat peste 125 de proiecte în valoare de peste 1,25 miliarde de euro.
 
Ministrul Tudor Ulianovschi a efectuat o vizită de lucru în SUA în perioada 5 – 8 februarie curent. Agenda de lucru a șefului diplomației moldovenești, pe lângă participarea la reuniunea Coaliției Globale pentru combaterea ISIS, a inclus o serie de întrevederi pe filiera bilaterală cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Consiliul Naţional de Securitate şi Congresul SUA.