Trimite e-mail | Printeaza
Social
11.02.2019

Însoțitorii persoanelor cu dizabilități severe de pe urma războiului vor avea dreptul la bilet de tratament sanatorial gratuit, care include pachetul deplin de servicii de recuperare și reabilitare

Modificările Regulamentului privind condițiile, modul de asigurare, evidență și distribuire a biletelor de tratament sanatorial acordate veteranilor au fost aprobate astăzi de Executiv.

Potrivit documentului, însoțitor poate fi orice persoană, cetățean al Republicii Moldova, care a atins vârsta de 18 ani și este apt să ofere servicii de supraveghere, suport și îngrijire beneficiarului pe perioada aflării la tratament sanatorial. În cazul în care persoana întrunește aceste condiții și se află în rând, Casa Națională de Asigurări Sociale sau casele teritoriale au dreptul să elibereze bilete, pentru aceeași perioadă, însoțitorului și persoanei cu dizabilități severe de pe urma războiului.

Biletele se vor elibera la prezentarea adeverinței pentru primirea biletului de tratament și actelor de identitate sau pașaportului, în cazul tratamentului sanatorial peste hotarele țării. 

În Republica Moldova sunt înregistrate 1405 persoane cu dizabilități de pe urma războiului, dintre care 322 sunt persoane cu grad sever. Pentru asigurarea dreptului la însoţitor în perioada de tratament sanatorial, din bugetul de stat au fost alocate circa 2,5 milioane de lei.

De asemenea, proiectul aprobat astăzi vine să asigure accesul persoanelor și familiilor defavorizate la serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale. Executivul a exclus caracterul temporar al normei care se referea doar la anul 2018. Decizia are drept scop garantarea, în continuare, a accesului persoanelor defavorizate la pachetul minim de servicii sociale, precum: suport monetar - adresat persoanelor și familiilor defavorizate,  sprijin pentru familiile care au copii în situație de dificultate, dar și asistență personală - pentru persoanele cu dizabilități de gradul I.

Pentru finanţarea pachetului minim de servicii sociale, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în valoare de 64 milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus