Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-02-11/executivul-va-organiza-evenimente-de-comemorare-a-celor-cazu-i-in-razboiul-de-pe-nistru-57562.html
Data: Feb 11, 2019 (13:00)

Executivul va organiza evenimente de comemorare a celor căzuți în războiul de pe Nistru

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Planul manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul de pe Nistru, marcată anual la data de 2 martie. Documentul include o serie de acțiuni, care vor fi organizate atât în municipiul Chişinău, cât şi în localitățile țării.

În capitală, ceremonia va începe cu Marşul Memoriei, depuneri de flori și un miting de comemorare la Complexul memorial „Eternitate”. În același timp, în instituțiile de învățământ din țară și în unitățile militare vor fi organizate întâlniri cu veteranii războiului de pe Nistru. Eroii căzuți pe câmpul de luptă vor fi comemorați prin organizarea expozițiilor, difuzarea emisiunilor tematice TV și radio, precum și desfășurarea competițiilor sportive. Totodată, în mai multe localități vor fi instalate plăci comemorative, iar unele străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.

Planul de acțiuni prevede și acordarea ajutorului material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de luptă și persoanelor cu dizabilități în urma războiului. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară.

În acest an, se împlinesc 27 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.