Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-02-11/cec-a-aprobat-regulamentul-privind-func-ionarea-sistemului-de-inregistrare-video-in-sec-iile-de-vota-57558.html
Data: Feb 11, 2019 (12:49)

CEC a aprobat Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare

CEC a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 8 februarie curent, Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare. Documentul reglementează exhaustiv funcționarea sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, stabilește regulile de utilizare a acestuia, definește responsabilitățile privind prelucrarea, accesul și stocarea informațiilor astfel obținute. 

Sistemul de înregistrare video va fi utilizat în secțiile de votare în cadrul alegerilor din 24 februarie 2019 și reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea și activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.