Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-02-06/activitatea-birourilor-comercialeconomice-i-realizarile-priorita-ilor-diploma-iei-economice-discutat-57504.html
Data: Feb 6, 2019 (17:38)

Activitatea birourilor comercial-economice și realizările priorităților diplomației economice discutate în cadrul ședinței grupului de lucru comun al MEI și MAEIE

Prima ședință din anul curent a grupului de lucru comun al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), a avut loc pe 5 februarie. Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte printre care: realizarea priorităților diplomației economice pe termen mediu; propuneri pentru activitatea grupului de lucru DIPLOECON pentru anul 2019; demararea procedurilor privind instituirea următoarelor Birouri comercial-economice (BCE) în țări de interes economic pentru Republica Moldova; rezultatele proiectului privind elaborarea unei metodologii de prioritizare a distribuției geografice a BCE, etc.

„Ne dorim și în continuare ca reprezentanții birourilor economic-comerciale să depună efort maxim în atragerea investițiilor străine în economia Republicii Moldova, promovarea produselor autohtone peste hotarele țării și schimburilor comerciale. Biroul comercial-economic este o platformă strategică pentru fortificarea dialogului cu partenerii externi. Grupul de lucru va revizui indicatorii de performanță pentru evaluarea activității birourilor, precum și va demara procedurile privind înființarea a cel puțin unui nou birou comercial-economic într-o țară care prezintă potențial economic înalt. MEI urmează să identifice țara de interes prioritar în comun cu MAEIE și Agenția de Investiții”, a declarat Iulia Costin, Secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2018, misiunile diplomatice, birourile comercial-economice și oficiile consulare ale RM de peste hotare au continuat să discute potențialul de cooperare comercial-economică și investițional între RM și statele acreditate și prin cumul; au fost formulate și avansate propuneri concrete pentru impulsionarea interacțiunii comercial-economice, precum intensificarea activității comisiilor mixte interguvernamentale instituite pentru colaborarea în domeniul comercial-economic, etc.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Republica Moldova deține 12 birouri comercial-economice în misiunile diplomatice acreditate peste hotare.