Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2019

AIPA dă startul Campaniei de recepționare a cererilor pentru anul 2019

AIPA dă startul Campaniei de recepționare a cererilor pentru anul 2019

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a lansat în cadrul unui briefing de presă,  Campania de recepționare a cererilor de subvenționare pentru anul 2019, relatând totodată și rezultatele subvenționării producătorilor agricoli obținute în anul 2018, precum și prioritățile AIPA pentru anul curent.

Cuvântul introductiv i-a fost oferit dlui Iurie Ușurelu, Secretar general de stat al MADRM, care a remarcat interconexiunea activă dintre reprezentanții mediului de afaceri, politicile ministerului ce vizează dezvoltarea sectorului agroindustrial, și implementarea eficientă a acestora de către AIPA.

Dl Vadim Curmei, director interimar al AIPA, a salutat conducerea MADRM și reprezentanții mass-media, subliniind că în cadrul evenimentului vor fi enunțate principalele rezultate pe care AIPA le-a obținut în anul 2018 prin prisma procesului de subvenționare a producătorilor agricoli, respectiv lansarea campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare clasică dar și în avans pentru anul 2019, oferite din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR.

,,În anul de 2018, Oficiile Teritoriale ale AIPA au recepționat un număr record de 7417 dosare de solicitare a sprijinului financiar cu 27% mai mult față de anul 2017, iar valoarea subvențiilor solicitate de producătorii agricoli depășind suma de 1 mlrd lei.

Urmare a subvențiilor solicitate, în anul 2018, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de peste 6,0 miliarde lei cu peste 15% mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017 (5,2 mlrd. lei). Investițiile efectuate au generat crearea a 4635 locuri noi de muncă (dintre care 2946 ocupate de bărbați și 1689 locuri de muncă destinate femeilor)’’ a punctat dl Vadim Curmei.

Marea majoritate a agricultorilor au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilaje agricole, creditarea fermierilor de către băncile comerciale și instituțiile financiare nebancare, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

De menționat că, Campania de recepționare a dosarelor de subvenționare clasică pentru anul 2019, va dura până la 31 octombrie curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus