Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-01-31/din-30-ianuarie-toate-marfurile-moldovene-ti-pot-fi-exportate-pe-pia-a-federa-iei-ruse-tranzitind-te-57433.html
Data: Jan 31, 2019 (23:16)

Din 30 ianuarie, toate mărfurile moldovenești pot fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitînd teritoriul Ucrainei

Președintele Igor Dodon a convenit cu Vladimir Putin, începînd cu ziua de ieri, toate mărfurile moldovenești pot fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitînd teritoriul Ucrainei. Odată cu anularea de către Rusia a taxelor vamale pentru mărfurile moldovenești, aceste decizii vor permite majorarea, în termeni restrînși, a cifrei de afaceri dintre cele două țări.

În cadrul întrevederii de astăzi cu Președentele Federației Ruse, șeful statului a făcut un schimb de opinii cu privire la cooperarea moldo-rusă în domeniile comercial, economic și umanitar. Făcînd un bilanț al celor doi ani de colaborare la nivel de șefi de state, interlocutorii au menționat că în prezent, sînt create toate premisele pentru ca în anul curent, relațiile de cooperare moldo-rusă să fie aduse la un nou nivel calitativ.

Președintele Igor Dodon l-a informat pe Președintele Rusiei despre acțiunile întreprinse în vederea amnistiei cetățenilor Moldovei conform articolelor 26 și 27 ale legislației migraționale a Rusiei. Deja mii de cetățeni ai Moldovei – și numărul lor crește în fiecare zi – au beneficiat de această decizie a structurilor de resort ale Federației Ruse. În mod special, Igor Dodon i-a adresat mulțumiri lui Vladimir Putin pentru asistența tehnică acordată sub formă de transport special marca „KAMAZ” care, în zilele apropiate, va ajunge în Moldova.

Igor Dodon a reiterat dorința de a depune eforturi comune pentru realizarea ambițiosului Program de dezvoltare comercială, economică și investițională, care a fost adoptat în cadrul forumului economic moldo-rus, din luna septembrie 2018.

Vorbind despre colaborarea umanitară, cei doi lideri au discutat mai multe acțiuni care vor fi organizate pe teritoriul Moldovei și al Rusiei în anul 2019, declarat Anul Moldovei în Rusiei.

În mod detaliat, Dodon și Putin au discutat despre situația din Transnistria și au reconfirmat poziția fermă că soluționarea definitivă a problemei transnistrene poate fi atinsă în condițiile păstrării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute la nivel internațional.

“Neparticiparea Președintelui în cursa electorală din Moldova este motivată prin dorința de a menține funcționalitatea instituțiilor statului din țară în timpul și după desfășurarea alegerilor, precum și de a-i sprijini pe concurenții electorali pentru ca alegerile parlamentare să fie organizate corect și democratic”, a subliniat Președintele Republicii Moldova.

În acest context, șeful statului a specificat că s-a adresat celor mai importante organizații internaționale, inclusiv către OSCE, Consiliul Europei și CSI cu solicitarea de a spori numărul observatorilor lor, ceea ce va contribui la desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și corecte în Moldova, în conformitate cu standardele internaționale. “Mi-am exprimat încrederea că după alegeri, va fi format un Guvern care va avea printre sarcinile sale primordiale readucerea relațiilor cu Federația Rusă în albia unei colaborări reciproc avantajoase și a parteneriatului strategic”, a declarat Igor Dodon.

Cei doi Președinți au făcut schimb de opinii cu privire la un spectru larg al relațiilor internaționale, inclusiv la situația din Europa de Sud-Est. În context, Igor Dodon a menționat că cea mai bună perspectivă pentru Moldova este promovarea unei politici externe echilibrate. Cei doi lideri au convenit să continue cooperarea în cadrul CSI și UEEA. În cadrul cooperării internaționale, au fost discutate mai multe acțiuni care ar contribui la realizarea ideii „Pachetului Mare” în raport cu Moldova.

În încheiere, Igor Dodon i-a adresat mulțumiri Președintelui Rusiei și poporului rus pentru suportul pe care îl oferă Republicii Moldova și poporului moldovenesc, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.