Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.01.2019

O expoziție de fotografii și documente istorice de comemorare a victimelor Hlocaustului va fi inaugurată la Parlament

Evenimentul face parte din programul de acțiuni organizate de autorități pentru a comemora victimele Holocaustului. Expoziția surprinde imagini cutremurătoare care reflectă istoria Holocaustului pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Un album de familie moldovenesc evreiesc surprinde imagini și evenimente din viața cotidiană a unor oameni care au trăit experiența Holocaustului. Imaginile ilustrează și povestea de viață a cunoscutei compozitoare Zlata Tcaci.

De asemenea, 15 imagini alb-negru înfățișează realitățile și trăirile oamenilor care au trecut prin calvarul antisemitismului. Expoziția conține imagini care prezintă situația din ghetouri, deportarea evreilor în regiunea transnistreană, precum și fotografii ale ostaticilor evrei împușcați în grădina Soborului Vechi din Bălți.

Expoziția mai cuprinde și o selecție de carte, documente istorice și de arhivă, memorii, studii și cercetări despre Holocaust. Documentele, editate în limbile română, engleză și rusă, sunt oferite de Biblioteca evreiască ”I. Mangher”. Printre exponate se regăsește și Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, împreună cu documentele aferente. Sunt peste 1 200 de pagini de documente istorice inedite, care consemnează dramatismul evenimentelor legate de Holocaust.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la sfârșitul săptămânii.

Evenimentul este organizat de Parlament, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Moldova și Guvernul Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova, din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus