Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-01-18/pavel-filip-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-pre-edintele-in-exerci-iu-al-osce-miroslav-lajcak-57217.html
Data: Jan 18, 2019 (22:07)

Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak

Premierul a spus că acestuia îi revine o misiune dificilă în 2019, dat fiind mediul de securitate instabil. Pavel Filip și-a exprimat încrederea că prin eforturi comune va fi dezvoltată o colaborare eficientă pentru dinamizarea dialogului în cadrul negocierilor politice și avansării în procesul de reglementare transnistreană.

„Ne dorim să avansăm cât mai mult în soluționarea problemei transnistrene și vă asigur de toată deschiderea și implicarea în acest sens. Am demonstrat pe parcursul mandatului că putem demonstra leadership în identificarea soluțiilor în confortul cetățenilor. Așa cum oamenii sunt prioritari pentru noi”, a spus Pavel Filip. În perioada 2017-2018 fiind semnate mai multe protocoale cu impact asupra populației din stânga Nistrului.

Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, a spus că progresele vizibile ale autorităților în consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului sunt recunoscute și apreciate de comunitatea internațională. Oficialul s-a pronunțat pentru continuarea acestui curs. Miroslav Lajcak a menționat că președinția slovacă a OSCE pentru 2019 se desfășoară sub sloganul„ Pentru oameni, dialog și stabilitate” și o atenție aparte este acordată prevenirii, medierii și atenuării conflictelor.

Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 2 subiecte: situația de la depozitul de muniții din Colbasna, care reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și Ucraina, și exercițiile militare în zona de securitate. Premierul a solicitat ca OSCE în calitatea sa de mediator să contribuie la revenirea situației în albia normalității și să promoveze obiectivele comune privind necesitatea retragerii neîntârziate a forțelor militare străine și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.