Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.01.2019

Serviciul Vamal își planifică deschiderea a trei zone de control vamal (ZCV), pentru finalizarea construcției cărora, în anul curent, au fost alocate 12,7 milioane de lei

Serviciul Vamal își planifică deschiderea a trei zone de control vamal (ZCV), pentru finalizarea construcției cărora, în anul curent, au fost alocate 12,7 milioane de lei

Serviciul Vamal continuă procesul de modernizare a infrastructurii posturilor vamale și în anul 2019, după ce, anul trecut a inițiat mai multe proiecte în acest sens. Procedurile care urmează a fi parcurse și costurile aferente respectivelor lucrări au fost discutate în cadrul  unei ședințe convocate de către Directorul Vămii, Vitalie Vrabie.

Pentru acest an, instituția își planifică deschiderea a trei zone de control vamal (ZCV), pentru finalizarea construcției cărora, în anul curent, au fost alocate 12,7 milioane de lei. Noile zone se vor afla în proximitatea posturilor de frontieră Sculeni, Costești și Giurgiulești. Astfel,  toate procedurile vor fi efectuate în zonele de control vamal, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală.

Măsura și-a demonstrat eficiența în cazul postului vamal Otaci, accelerând semnificativ trecerea frontierei. Iar în cazul posturilor vamale Sculeni și Giurgiulești, noile construcții vor elimina și staționările de autocamioane din localitate, care creează mari inconveniențe locuitorilor ce sunt nevoiți să suporte zgomotul și emisiile de gaze de eșapament.

În același timp, inaugurarea noii ZCV de la Sculeni va permite continuarea procesării autocamioanelor, în condițiile în care, postul de frontieră va fi supus unei reconstrucții capitale, reducându-și capacitatea de perfectare.

La Costești, noua construcție va permite autorizarea trecerii frontierei pentru toate categoriile de mărfuri, fapt ce va economisi din timpul și resursele agenților economici și transportatorilor din regiunea de nord a țării, care nu vor mai trebui să se parcurgă distanțe suplimentare până la Sculeni sau Leușeni.

Suplimentar, au fost începute demersurile pentru construcția a trei terminale vamale în Chișinău, Bălți și Cahul, fiind deja anunțate concursurile de contractare a serviciilor de construcție, în vederea identificării potențialilor antreprenori. Conform cerințelor din Caietele de sarcini, terminalul din Chișinău se va întinde pe o suprafață de cca 30 Ha, cel de la Bălți va ocupa un teritoriu de cca 5 Ha, iar pentru cel de la Cahul au fost solicitate aproximativ 3 Ha.

Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru punctele de trecere de la frontiera moldo-română - ”Sculeni-Sculeni”, Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”. Reabilitarea acestora urmează a fi realizată în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt destinate Republicii Moldova.

Același model de finanțare a fost aplicat și în cazul noului comun de trecere de la Palanca, inaugurat la 28 decembrie 2018. Construcția acestuia a costat 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost oferiți de UE, iar 1,68 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Noul post este amplasat pe un teritoriu de 2,6 hectare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute în total 10 benzi (câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare). Astfel, dacă, anterior, aproximativ 600.000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie controlului mixt și a noii construcții, numărul acestora s-ar putea dubla.

De rând cu măsurile de fluidizare, favorizate de o infrastructură mai bună, autoritatea vamală este preocupată și de îmbunătățirea condițiilor din punctele de trecere. O acțiune importantă, în acest sens, a constituit-o demararea proiectului de construcție a 23 de blocuri sanitare.

Șase noi blocuri sanitare au fost date deja în exploatare la posturile de pe frontiera cu România. Acestea dispun de toate condițiile necesare, fiind adaptate și pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, noile construcții  sunt prevăzute și cu măsuțe pentru înfășat.

Alte 17 astfel de obiective urmează a fi construite în posturile de pe segmentele de nord și de sud ale frontierei moldo-ucrainene. Patru vor fi construite pe parcursul anului curent, primele locații fiind selectate în funcție de numărul de traversări și starea actuală a blocurilor sanitare. Este vorba despre posturile vamale Tudora, Mirnoe, Otaci și Ocnița, anunță un comunicat al Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus