Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2019-01-10/ministrul-chiril-gaburici-a-prezidat-edin-a-comisiei-pentru-situa-ii-excep-ionale-57101.html
Data: Jan 10, 2019 (21:52)

Ministrul Chiril Gaburici a prezidat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a prezidat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu avertizările meteorologice pentru aceste zile.

„Sunt informat permanent despre măsurile ce se întreprind de autorități, fiind necesară în continuare intervenția la timp pentru acordarea ajutorului tuturor cetățenilor ce apelează, deszăpezirea drumurilor pentru asigurarea traficului, deblocarea accesului la obiectele cu menire socială. Deja avem experiență suficientă în gestionarea situațiilor legate de consecințele stării vremii, există colaborare între autorități, conlucrăm și cooperăm în continuare pentru a reuși să asigurăm tuturor acces către case, școli, centre medicale”, a declarat ministrul.

În același timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Administrația de Stat a Drumurilor în comun cu Administrația Publică Locală acordă atenție sporită asupra deblocării traseelor, curățirii la timp de zăpadă și acordării suportului necesar în acest sens. În caz de deconectare a energiei electrice în localitățile din țară, Chiril Gaburici a menționat că MEI va asigura comunicarea cu furnizorii, ca aceștia să intervină prompt, iar oamenii să nu aibă de suferit și să fie reconectați rapid la energia electrică.

Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul Național de Patrulare asigură mobilizarea la maximum a efectivului poliției la acordarea ajutorului oamenilor. În toate localitățile țării circulă echipajele poliției și intervine în toate cazurile în care cetățenii au nevoie de ajutor. În același timp, va fi sistată circulația camioanelor de mare tonaj acolo unde este cazul, pentru asigurarea securității circulației rutiere, până nu se curăță drumurile și devin practicabile.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, Chiril Gaburici a menționat că este foarte important să fie acordată asistența medicală necesară și accesul 24/24 la servicii medicale în instituțiile medicale, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă suport acolo unde este fi dificil accesul din cauza stratului mare de zăpadă, pentru a ajunge la pacienți ce apelează la serviciul de urgență.

„Totodată, aș dori să atragem atenție autorităților responsabile din localitățile țării asupra necesității deszăpezirii nu doar a arterelor principale, ci și a străzilor secundare, trotuarelor, acolo pe unde se deplasează cetățenii”, a adăugat Chiril Gaburici.

Reamintim că, Chiril Gaburici a mers astăzi să verifice cum decurg lucrările de deszăpezire şi combatere a lunecușului pe drumurile naționale. Ministrul a inspectat traseele Chișinău-Bălți și Chișinău-Leușeni.

Pentru mai multe informații despre condițiile de circulație rutieră în perioada de iarnă, puteți accesa site-urile www.asd.md și www.mei.gov.md. În perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop la numerele 022-74-89-61, 022-22-55-30 și 060477177. Serviciul este dedicat pentru  informarea cetățenilor. De asemenea, pe traseele naționale sunt amplasate 40 de camere video, care asigură monitorizarea și vizualizarea stării drumurilor în timp real – http://asd.md/camera-video.