Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.12.2018

Din 1 ianuarie 2019, copiii rămași fără ocrotire părintească și cei plasați în case de copii vor primi indemnizații mai mari

Din 1 ianuarie 2019, copiii rămași fără ocrotire părintească și cei plasați în case de copii vor primi indemnizații mai mari

Executivul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la tipurile, cuantumurile şi condițiile de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea acestor categorii de copii. Documentul are drept scop unificarea prestațiilor achitate și îmbunătăţirea situaţiei materiale a copiilor plasați în serviciile de tip familial.

Conform noilor prevederi, copiii plasați în serviciul de tutelă/curatelă, cei plasaţi în serviciul social de asistenţa parentală profesionistă și cei din casele de copii de tip familial vor beneficia de o indemnizație lunară de 1400 de lei.  Aceasta a fost majorată cu 75% - anterior, copiii primeau câte 800 de lei, 930 de lei și, respectiv, 750 de lei.

Totodată, a fost stabilită indemnizația unică de 3513 de lei pentru copiii plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă, iar pentru beneficiarii asistenței parentale profesioniste și copiii din case de tip familial, aceasta a fost majorată de la 3000 mii la 3513 mii de lei.

De asemenea, documentul  prevede acordarea indemnizațiilor unice la plasament în cuantum sporit de 30%, 50% și 100%, în cazul copiilor cu dizabilități, cu vârsta de la 1 la 3 ani și a copiilor cu vârsta de până la un an.

Pentru plata indemnizaţiilor stabilite, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute mijloace financiare suplimentare în sumă de circa 40,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus