Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.12.2018

Raportul Comisiei de anchetă ”Open Dialog” a fost publicat

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova a fost desecretizat.

După procedura de desecretizare, Raportul Comisiei de anchetă a fost publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova și a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat și Congresului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Parlamentului României, Poloniei și Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizații internaționale și agenții naționale.

Comisia a studiat riscurile pentru securitatea națională inerentă activității subiectului investigat, calificabilă drept activitate de inteligență diversionistă străină îndreptată împotriva Republicii Moldova. În cadrul ședințelor Comisiei au fost invitați pentru audieri conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a Procuraturii Generale, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și a Comisiei Electorale Centrale, de asemenea, reprezentanții partidelor politice Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, reprezentantul Asociației Promo-LEX.

De asemenea, Comisia a dat în raportul său o calificare politico-juridică amenințărilor și  a formulat, în limita principiului separării puterilor în stat, recomandări pentru instituții întru curmarea și contracararea acestora, conform competențelor legale.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova a fost constituită în conformitate cu art. 34 din Regulamentul Parlamentului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 204 din 4 octombrie 2018, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus