Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-12-17/cooperarea-moldoqatariana-in-domeniul-culturii-i-sportului-discutata-de-tudor-ulianovschi-cu-ministr-56865.html
Data: Dec 17, 2018 (21:24)

Cooperarea moldo-qatariană în domeniul culturii și sportului, discutată de Tudor Ulianovschi cu Ministrul Salah bin Ghanem Al Ali

Organizarea, pe parcursul anului 2019, a zilelor culturii qatariene în Republica Moldova, și a celor moldovenești în Qatar, a fost convenită în cadrul întrevederii la Doha, a Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Ministrul Culturii și Sportului al Statului Qatar, Salah bin Ghanem Al Ali.

În opinia interlocutorilor aceste evenimente vor contribui la dezvoltarea relațiilor dintre două state, aprofundarea și extinderea acestora în alte domenii. Oficialul qatarian a menționat că organizarea de expoziții, schimbul de vizite la nivel de oficiali sau experți în domeniu, precum și traducerea reciprocă a unor cărți de renume din ambele țări pot fi proiecte concrete și realizabile în viitorul apropiat.

În cadrul dialogului, Tudor Ulianovschi și Salah bin Ghanem Al Ali avut un schimb de opinii privind cooperarea în domeniul muzeografiei, organizării unor instruiri în domeniul managementului și marketingului muzeal, ateliere de restaurare, precum și a unor expoziții de lucrări de artă contemporană în ambele state. De asemenea, s-a stabilit realizarea unor proiecte ce țin de studierea experienței Statului Qatar în digitalizarea colecțiilor muzeale și elaborarea unor registre electronice cu privire la obiectele patrimoniului cultural.

Un aspect distinct al discuțiilor l-a constituit colaborarea în domeniul sporturilor dintre diferite federații olimpice și paraolimpice ale celor două state. În contextul aprofundării colaborării în domeniul respectiv, Tudor Ulianovschi și Salah bin Ghanem Al Ali au semnat Memorandumul de înţelegere cu privire la cooperarea în domeniul sportului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Qatar.

Potrivit MAEIE, documentul stabilește aspectele cooperării reciproce în domeniul sportului prin promovarea schimbului de vizite ale delegaţiilor de sportivi, antrenori, experţi şi specialişti în domeniul sportului şi culturii fizice, colaborând prin intermediul federaţiilor sportive relevante din ambele ţări.

În context, Ministrul Tudor  Ulianovschi a felicitat autoritățile qatariene pentru realizările obținute în pregătirile pentru Cupa Mondială din 2022.