Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.12.2018

În Chișinău vor fi instalate tomberoane pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice şi electronice

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu un proiect european lansează o campanie de informare privind colectarea deșeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Detaliile campaniei de informare parte a proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat", au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc, astăzi, la minister.

Svetlana Bolocan, șef al Direcție politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul ministerului a vorbit despre importanța  colectării deșeurilor de echipamente electrice şi electronice, despre responsabilitatea producătorilor și importatorilor de astfel de produse, în acest sens, menționând că: ”Vor fi amplasate tomberoane în 80 de puncte de colectare, special amenajate, atât în instituții publice cât și private, inclusiv, instituții de învățământ. Scopul este de a reduce cantitatea deșeurilor generate de astfel de obiecte, de a spori gradul de conștientizare a populației să protejeze mediului”.

Managerul proiectului, "Oraș curat cu e-Deșeu reciclat" Aurelia Bahnaru, a specificat că este un proiect pentru mediu, oameni, dar care generează și resurse economice, prin valorificarea acestor deșeuri, precizând că: „acest proces de colectare va duce la reducerea cantității deșeurilor din sol, poluarea aerului, stoparea efectelor negative asupra sănătății populației”. De asemenea, Aurelia Bahnaru a comunicat că acțiunile proiectului sunt de a încuraja sectorul public, să adopte practici durabile şi prietenoase mediului în activitățile desfășurate, colectând şi sortând corect e-Deșeurile inclusiv în cadrul instituțiilor, agenților economici (ce cad sub incidența responsabilității extinse a producătorului) dar și reprezentanților din mediul academic, în calitate de promotori/ambasadori a informației, mesajelor ecologice și a practicilor de gestionare corectă a e-Deșeurilor, beneficiind de suport informațional și logistic din partea organizatorilor și partenerilor proiectului.

Totodată, oficialul ministerului a comunicat că poluarea cu DEEE-uri este una din cele mai mari preocupări la nivel global, inclusiv, în țara noastră.

”Societatea informațională oferă multiple avantaje și care au devenit practic indispensabile. Cu toate acestea, revoluția informațională implică și o creștere exponențială a consumului de tehnologii, respectiv şi a generări mereu în creștere de deșeuri electronice.  Nu suntem în măsură să influențăm cantitatea acestor deşeuri, dar putem în schimb să le reintroducem de fiecare dată în circuitul economic din momentul în care devin deșeuri prin colectare şi reciclare”, a precizat Svetlana Bolocan.

Campania va fi desfășurată cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD, în cadrul proiectului verde şi sustenabil - ,,Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, al cărui cost total constituie circa 45 mii de dolari. Activitățile proiectului presupun dezvoltarea  unei rețele de colectare separată a e-Deșeurilor în municipiul Chișinău, formarea şi educarea unui comportament ecologic şi durabil printre populația Republicii Moldova.

În anul, 2017, în țara noastră au fost colectate deșeuri de echipamente electrice și electronice în volum de circa 196 de tone, anunță Serviciul informare și comunicare cu mass media.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus