Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-12-06/nicolae-ciubuc-este-necesar-de-investit-in-infrastructura-post-recoltare-inclusiv-prin-modificarea-p-56747.html
Data: Dec 6, 2018 (20:45)

Nicolae Ciubuc: Este necesar de investit în infrastructura post recoltare, inclusiv prin modificarea platformei ce ține de mărirea subvențiilor în construcția depozitelor frigorifice, diversificarea activităților de procesare

Peste 150 de  pomicultori  din toate regiunile țării, precum și experți în domeniul producerii fructelor și comercianți din Olanda, Italia, Germania și Austria, precum și din Israel și România s-au reunit astăzi, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale: ”Businessul fructelor în Republica Moldova”, cu scopul de a discuta despre piața fructelor din Republica Moldova, tehnologiile și inovațiile din domeniu, precum și oportunitățile de a cuceri noi piețe de desfacere.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a participat la deschiderea evenimentului și a vorbit despre eforturile statului în dezvoltarea sectorului, reiterând că, Guvernul este alături de producătorii agricoli, atât prin  subvenționare, cât alte forme de sprijin în identificarea noilor piețe de desfacere.

”Este necesar de investit în infrastructura post recoltare, inclusiv prin modificarea platformei ce ține de mărirea subvențiilor în construcția depozitelor frigorifice, diversificarea activităților de procesare, totodată extinderea productivității plantațiilor multianuale”, a precizat ministrul Nicolae Ciubuc, în mesajul adresat agricultorilor.

În același context, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a menționat că, pe parcursul anilor s-au schimbat foarte multe, inclusiv piața, au apărut în țară livezi moderne ce nu sunt mai prejos decât cele din Italia sau Olanda.

„Anul acesta este un an cu o producție de fructe mare, iar piețele noastre principale de desfacere cum ar fi Federația Rusă, Belarus au fost suprasaturate. Producem cu 2% mai mult în fiecare an, iar consumul crește cu 7%, astfel trebuie să facem față solicitărilor. Cred că, trebuie să ne învățăm a comercializa. Suportul din partea statului și anume investițiile pentru a dezvolta sectorul și alte momente importante pot fi discutate la această conferință. Livezile moderne permit o productivitate de 6-7 ori mai mare, produse de calitate, confirmate prin exemplul lotului de mere de o calitate extra ce a ajuns recent în Dubai, cu ajutorul suportului USAID/APM. Ne mândrim cu aceste lucruri, deoarece sunt rodul mai multor activități. Nu doar ajutăm producătorii să facă investiții, dar și să identifice piețe de desfacere noi. Anual, promovăm fructele noastre pe cele mai importante târguri și la expoziții internaționale”, a mai adăugat Iurie Fală.

 

În cadrul conferinței au fost abordate subiecte ce țin de piața fructelor din Republica Moldova 2018; tehnologii și inovații în producerea fructelor; inovații și abordări noi în domeniul fertilizării, irigării și protecției integrate contra bolilor și dăunătorilor; inovații în tehnologiile post-recoltare și procesare a fructelor; marketingul fructelor proaspete. Alte subiectele abordate au fost axate în special pe problemele și provocările privind exportul de fructe moldovenești, dar și pe înlăturarea lacunelor care împiedică fructele moldovenești să fie mai competitive pe piețele externe.

”Asemenea evenimente consolidează platforma de comunicare dintre producători și autoritățile statului și experții în domeniu. Fermierii au posibilitatea de a afla informația legată despre tehnologia de cultivare, de producere a materialului săditor, de diversificare a soiurilor, dar și pot cunoaște practici legate de piața de desfacere. Este o platformă pe care interacționăm cu toții, astfel creăm politici relevante și eficiente. În continuu armonizăm cadrul legislativ, pentru a oferi producătorilor oportunitatea de a accesa noi piețe de desfacere, prin diversificarea și dezvoltarea infrastructurii, ce va crește valoarea producției și va consolida prietenia cu alte țări ce asigură piața de desfacere pentru producători. Un exemplu ar fi Acordul de asociere și liber schimb cu UE, cu Turcia, în proces de negociere este și Acordul de liber schimb cu China. În colaborare cu producătorii agricoli vom demara procesul de negociere a acordului de liber schimb cu Egiptul și alte țări din Orientul Mojlociu”, a explicat ministrul.

Menționăm că, Republica Moldova deține, în prezent, 52 mii hectare meri, 22,5 mii ha pruni, 7,8 mii ha piersic, 9,1 mii ha cireș/vișin, 4,2 mii ha cais. În anul curent producătorii de fructe au obținut cea mai mare recoltă de mere– 600 mii tone. Au fost recoltate 115 mii tone de prune, 19, 5 mii tone de cireșe, 16 mii tone de caise și 8 mii tone de piersici. 

Conferința Națională Businessul Fructelor, organizată de Asociația Moldova Fruct se va desfășura în zilele de 6-7 decembrie 2018, anunță Serviciul informare și comunicare cu mass media.