Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2018

Daniela Morari a participat la summit-ul Şefilor de Guvern al ICE

Daniela Morari a participat la summit-ul Şefilor de Guvern al ICE

ICE îi revine un rol important de catalizator în valorificarea potenţialului de cooperare dintre statele membre, inclusiv prin susţinerea acţiunilor întreprinse de ţările non-UE în vederea realizării aspiraţiilor lor europene. Declaraţia a fost făcură de secretarul de stat, Daniela Morari la summit-ul Şefilor de Guvern al Iniţiativei Central Europene (ICE).

În alocuţiunea sa, Daniela Morari a reiterat sprijinul deplin al Republicii Moldova pentru iniţiativele care vizează procesul de integrare europeană ale statelor membre ale ICE, care nu sunt membre UE, precum şi cele de asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale. Secretarul de stat s-a referit şi la politica promovată de Guvernul Republicii Moldova: „În întreaga sa activitate, Guvernul Republicii Moldova s-a concentrat pe promovarea unei politici bazate pe rezultate, colaborarea a vizat părţile interesate din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, acordându-se o atenție deosebită sectoarelor prioritare ale dezvoltării economice, pe care vrem în continuare să le consolidăm la nivel internațional, regional și național”.

Secretarul de stat a subliniat în mod deosebit progresele înregistrate în punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere UE – Republica Moldova privind zona de comerț liber complex și cuprinzător. „UE a devenit principalul nostru partener comercial, cu o cotă de aproape 70% din volumul total al comerțului. Mai mult, cooperarea cu UE a declanșat transformări profunde ale economiei noastre, a modului de gândire și de funcționare în ceea ce privește calitatea mărfurilor, diversificarea produselor, competitivitatea și managementul”. 

Potrivit MAEIE, Daniela Morari şi-a exprimat interesul pentru implementarea în Republica Moldova a proiectelor-pilot în domeniile inovatoare, cum ar fi: economia verde, energia durabilă şi pură, infrastructura şi conectivitatea ecologică, precum şi pentru programele de instruire pentru instituțiile publice ale ţării noastre în domeniul implementării proiectelor regionale.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus