Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
30.11.2018

Depozitele farmaceutice şi farmaciile cu circuit deschis vor fi obligate să dispună de un sortiment minim de medicamente destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu

Depozitele farmaceutice şi farmaciile cu circuit deschis vor fi obligate să dispună de un sortiment minim de medicamente destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu

Inițiativa aparține deputatei Valentina Buliga și a fost votată, în cadrul ședinței de astăzi, a Parlamentului, în lectură finală.  Proiectul propune ca pentru asigurarea asistenţei cu medicamente a populaţiei, Guvernul să aprobe sortimentul minim de medicamente esenţiale şi vitale destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu, de care să dispună obligatoriu depozitele farmaceutice şi farmaciile cu circuit deschis.
 
Totodată, cetăţenii Republicii Moldova, străinii şi apatrizii vor avea dreptul să fie asiguraţi, în regim de urgenţă, cu medicamente de către orice unitate farmaceutică sau curativ-profilactică, indiferent de tipul de proprietate şi subordonare, iar la necesitate, să fie asigurați cu medicamente orfane destinate medicaţiei pacienţilor cu boli rare.
 
Noile reglementări definesc securitatea farmaceutică ca totalitatea măsurilor orientate spre depistarea şi prevenirea ameninţărilor potenţiale pentru sănătatea populaţiei, condiţionate de accesibilitatea, calitatea neconformă, falsificarea medicamentelor, precum şi de utilizarea lor incorectă sau/şi în scopuri frauduloase.
 
Alte modificări stipulează că instituţiile medico-sanitare pot fonda doar farmacii cu circuit închis. Totodată, deţinătorul unei autorizaţii de utilizare pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament, pus efectiv pe piaţă în Republica Moldova asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi instituţii medicale, astfel încât nevoile pacienţilor din Republica Moldova să fie acoperite.
 
Se propune ca reglementările să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării, iar autoritățile urmează să aprobe regulamentele privind crearea listelor de medicamente esenţiale, orfane, compensate şi a Formularului Farmacoterapeutic.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 55 de deputați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus