Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.11.2018

Procedura de licențiere a activității companiilor de asigurări va fi racordată la cea europeană

Procedura de licențiere a activității companiilor de asigurări va fi racordată la cea europeană

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare și completare a legislației în acest sens, în lectură finală.
Proiectul stabilește nomenclatorul documentelor ce urmează a fi anexate la declaraţia pentru eliberarea licenţei asigurătorului şi procedura de depunere a declaraţiei la autoritatea de supraveghere pentru eliberarea licenţei unei companii de asigurare. De asemenea, sunt stabilite a expres temeiurile şi procedurile de reperfectare a licenţei, excluderea temeiului de reperfectare a licenţelor la crearea subdiviziunilor noi sau la lichidarea acestora, este exclus mecanismul de stabilire a nevalabilităţii licenţei.
 
Autoritatea de supraveghere va decide asupra eliberării licenţei în termen de 30 zile lucrătoare de la data recepționării tuturor documentelor aferente declarației pentru eliberarea licenţei, iar în cazul  reperfectării licenţei - în termen de 14 zile lucrătoare, de la data depunerii declarației pentru reperfectarea licenței. Este prevăzută și procedura de examinare a documentelor anexate la declaraţia pentru eliberarea licenţei, inclusiv pentru reperfectafea licenţei asigurătorilor și brokerilor.
 
Taxa pentru eliberarea licenţelor se propune a fi actualizată în mărime de 20 mii lei, comparativ cu 13 mii lei în prezent. Taxa pentru eliberarea copiei autorizate de pe licenţă, cea pentru reperfectarea licenţei, precum şi cea pentru eliberarea duplicatului licenţei reprezintă 10% din taxa pentru eliberarea licenţei, fiind nerambursabile în cazul în care asigurătorul (reasigurătorul) nu începe activitatea de asigurare sau încetează să funcţioneze.
 
De asemenea, se propune deţinerea de către Autoritatea de supraveghere a Registrului agenţilor de asigurare şi supravegherea acestora.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 55 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus