Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-29/agentzia-natzionala-pentru-sanatate-publica-va-fi-abilitata-cu-competentze-de-supraveghere-shi-contr-56630.html
Data: Nov 29, 2018 (20:19)

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică va fi abilitată cu competenţe de supraveghere şi control în domeniul dispozitivelor medicale

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea Legii cu privire la dispozitivele medicale, în lectură finală. Potrivit proiectului, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică este abilitată cu competenţe de supraveghere şi control în domeniul dispozitivelor medicale și va efectua controlul pieţei dispozitivelor medicale, va elibera prescripţii, aplica sancţiuni și aplica măsuri restrictive de activitate.
 
Totodată, instituția va monitoriza acţiunile agenţilor economici privind executarea prescripţiilor și înlăturarea încălcărilor. Va analiza rapoartele cu privire la riscurile care apar în legătură cu dispozitivele medicale.
 
Alte modificări stipulează că  achiziţiile centralizate pentru dispozitivele medicale și pentru serviciile de mentenanţă ale acestora vor fi efectuate de către Centrul pentru achiziţii publice centralizate în sănătate. De asemenea, pentru a desfăşura activitate de import, fabricare, comercializare, asistenţă tehnică sau reparaţie a dispozitivelor medicale şi a opticii, întreprinzătorul va fi obligat să dispună de cel puţin un specialist în domeniu sau un bioinginer, excepţie vor avea farmaciile şi magazinele de optică medicală.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 63 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.