Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-28/domeniul-protec-iei-datelor-cu-caracter-personal-urmeaza-a-fi-reglementat-de-o-noua-lege-racordata-l-56593.html
Data: Nov 28, 2018 (20:08)

Domeniul protecției datelor cu caracter personal urmează a fi reglementat de o nouă lege, racordată la normele europene

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de lege, inițiativă legislativă a unui grup de deputați.

Noua lege privind protecția datelor cu caracter personal va contribui la realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere la UE. Totodată, aceasta pune în aplicare pachetul de acte legislative adoptate de către Parlamentul European și Consiliul European, care va fi aplicat uniform în toate țările Uniunii Europene, fără excepții.

Documentul va oferi posibilitatea transferului de date cu caracter personal între statele membre ale Uniunii Europene și alte state recunoscute ca fiind țări care asigură un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal, fără a fi necesare măsuri suplimentare de securitate din partea Republicii Moldova.

În inițiativa legislativă se regăsesc o serie de concepte noi, precum ”date genetice”, ”date biometrice”, ”crearea de profiluri”, ”reguli corporatiste obligatorii”, ”anonimizarea” etc. Noua lege vizează și mijloacele prin care se efectuează prelucrarea datelor cu caracter personal. 

Noile reglementări extind sfera drepturilor subiectului de date, care va include dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la ștergerea datelor (dreptul de a fi uitat), dreptul la rectificarea datelor.

Pentru încălcări de prelucrare a datelor cu caracter personal, în funcție de natura, durata și gravitatea încălcării, noua lege prevede sancțiuni de până la 2 milioane de lei.

Autorii propun ca proiectul de lege să intre în vigoare la 1 martie 2019, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.