Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2018

Asiguratorii moldoveni au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 iliard de lei in primele 9 luni din acest an

Asiguratorii moldoveni au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 iliard de lei in primele 9 luni din acest an

Asiguratorii moldoveni au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale ale autoritatii de supraveghere (CNPF). In moneda europeana, piata a crescut cu 7,3%, pana la 55,2 milioane euro, pe fondul aprecierii monedei nationale.

Din cele 14 companii active pe piata, un numar de 10 au inregistrat cresteri ale subscrierilor, cele mai insemnate ca procent fiind raportate de INTACT Asigurari (655%), MOLDOVA ASTROVAZ (+253%) si GENERAL Asigurari (+36%).

De asemenea, GRAWE-CARAT Asigurari se mentine pe primul loc in clasamentul asiguratorilor, avand o cota de 14,2 %, urmata de DONARIS VIG (13,3%), MOLDASIG (12,9%), GENERAL Asigurari (12,3%), ASTERRA Grup (11%) si KLASSIKA Asigurari (10,4%).

Asigurarile generale detin ponderea cea mai insemnata in piata, respectiv aproape 94% din totalul vanzarilor asiguratorilor.

Cele mai multe polite de asigurare cumparate de cetatenii moldoveni revin segmentului de asigurari auto, care a cumulat putin peste 70% din totalul vanzarilor asiguratorilor in perioada de referinta. Astfel, vanzarile de polite RCA, CASCO si Carte Verde au adus companiilor de asigurare circa 754 milioane lei, in perioada mentionata, in crestere cu peste 5% fata de perioada similara din anul precedent.

De asemenea, asigurarile auto obligatorii detin aproximativ jumatate din vanzarile intregii piete (49%) sau 535 milioane lei.


Urmeaza in clasament asigurarile de proprietati, cu o cota de aproape 8% in vanzarile asiguratorilor sau circa 84 milioane lei, in crestere cu aproape 28% fata de perioada similara din anul precedent. De asemenea, asigurarile de sanatate au cumulat si ele prime subscrise in valoare de 77 milioane lei, sau circa 7% din totalul pietei de asigurari generale.

O evolutie buna au avut-o si asigurarile de viata, care au urcat la circa 67,2 milioane lei (+5,4) si o cota de piata de 6,1%. Aceste polite sunt vandute de catre o singura companie de asigurare, GRAWE Carat Asigurari.

Pe piata din Moldova isi desfasoara activitatea 14 societati de asigurare active, insumat, primii cinci asiguratori au generat circa 64% din totalul subscrierilor, scrie www.xprimm.md - cel mai cunoscut portal de informatii cu privire la sectorul asigurarilor din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus