Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2018

Situația din Ucraina a fost discutată în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu

Situația din Ucraina a fost discutată  în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu

Ieri, Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în unele regiuni ale Ucrainei, inclusiv în Vinița și Odessa - regiuni vecine cu Republica Moldova. Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul prin care în Ucraina este aplicată stare de război, începând de mâine dimineață.

Premierul Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea față de escaladarea dramatică a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. „Actele de agresiune ale Federației Ruse afectează securitatea în general în regiune. Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federației Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev, așa cum am fost întotdeauna, inclusiv în demersurile lor de apărare a suveranității și integrității teritoriale”, a declarat Pavel Filip, în cadrul unui briefing desfășurat după ședință.

Prim-ministrul a menționat că a discutat astăzi la telefon cu omologul său ucrainean, Volodymyr Groysman, ultimele evoluții la acest subiect și l-a asigurat de toată susținerea țării noastre. „Autoritățile de la Chișinău sunt în permanent contact cu cele ucrainene. Activitatea în punctele de trecere a frontierei nu a fost afectată. La acest moment, se circulă în regim normal. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există niciun pericol, în acest moment, pentru securitatea țării noastre”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, cetățenii moldoveni care vor să călătorească în Ucraina vor trebui să fie pregătiți pentru verificări suplimentare la trecerea frontierei. De asemenea, pentru eventuale întrebări sau neclarități, oamenii pot apela la Linia verde 022-259-717, disponibilă 24/24.

Pentru a monitoriza continuu situația și a comunica despre evoluțiile conflictului, a fost creat un grup de lucru condus de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Din acest grup fac parte: reprezentanți de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Biroul de Reintegrare, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus