Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2018

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensaţia pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va creşte la 350 de lei

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensaţia pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va creşte la 350 de lei

Partidul Democrat din Moldova, întrunit astăzi în şedinţa săptămânală, a pus în discuţie mai multe subiecte sociale importante, fiind luate şi o serie de decizii în acest sens, luând în considerare că se apropie finalul sesiunii parlamentare, dar şi finalul anului 2018.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat că, în urma discuţiilor purtate astăzi, s-a propus ca pensionarii care au o pensie lunară mai mică de 2.000 de lei să primească, în luna decembrie, un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei. De acest ajutor vor beneficia peste 500 de mii de pensionari, iar banii vor ajunge la ei în a doua jumătate a lunii decembrie a anului curent. Totodată, Partidul Democrat îşi propune să vină în fiecare an cu asemenea ajutoare de sărbători.

Un alt subiect social, discutat astăzi, ţine de majorarea compensaţiei pentru achitarea căldurii, care va creşte cu circa 12%. La fel, va fi majorat şi venitul minim de la care se acordă această compensaţie. Astfel, toate familiile cu venituri de până la 2.000 de lei vor primi lunar compensaţie de 350 de lei, timp de 5 luni, pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie. Anterior, aceste compensaţii erau acordate familiilor cu venituri de până la 1.600 lei.

În şedinţa de astăzi a mai fost discutat subiectul legat de majorarea salariilor poştaşilor, preponderent din mediul rural, salarii care vor creşte cu procente cuprinse între 35% şi 100%. Circa 4.800 de poştaşi vor primi deja salarii mai mari pentru luna decembrie, anul curent. La fel, în baza adresărilor parvenite de la cetăţeni, s-a stabilit că, începând de luna viitoare, poştaşii să ducă pensiile acasă la persoanele care solicită acest lucru.

”Toate aceste ajutoare, compensaţii, majorări de salarii şi de pensii au devenit posibile pentru că guvernarea noastră, guvernarea Partidului Democrat, a reuşit să acumuleze încasări importante la buget datorită ordinii şi reformelor pe care le facem, asigurând creşterea stabilă a economiei ţării, chiar dacă în toată regiunea există un fundal de instabilitate politică şi economică”, a declarat liderul democrat.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a venit cu precizări privind aşa numitul al 13-lea salariu şi premiul de sărbători. Preşedintele PDM a ţinut să combată speculaţiile opoziţiei, precum că după reforma salarială aceste premii nu vor mai fi acordate.

”Toţi bugetarii care au primit până acum din economiile făcute de instituţii premiu de sărbători îl vor primi în continuare, în luna decembrie, aşa cum îl primeau în mod tradiţional. De asemenea, se va păstra şi premiul anual, aşa-numitul al 13-lea salariu, pe care bugetarii vor continua să-l primească în luna februarie, sau, în cazul bugetarilor din domeniul educaţiei, în luna august, aşa cum îl primeau în fiecare an. Vă asigur că guvernarea Partidului Democrat ştie cum să menţină şi să amplifice creşterea economică, astfel încât în 2019 şi în următorii ani să venim cu noi creşteri salariale, cu majorări de pensii, premii şi ajutoare pentru toate categoriile de cetăţeni, pentru ca oamenii să aibă o viaţă mai bună aici, acasă”, a punctat Vlad Plahotniuc.

În şedinţa săptămânală a partidului s-a vorbit şi despre pregătirea instituţiilor responsabile pentru vremea cu ninsori şi polei. Solicitarea către aceste instituţii a fost să se intervină prompt, să fie curăţate bine drumurile, iar cetăţenii să fie permanent informaţi cu privire la starea drumurilor din ţară, pentru a se evita situaţiile de risc.

Cu referire la agenda politică, Vlad Plahotniuc a anunţat că a solicitat colegilor deputaţi să pregătească Hotărârea de Parlament privind desfăşurarea în ziua alegerilor parlamentare a referendumului pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi pentru posibilitatea ca cetăţenii să retragă mandatele deputaţilor care i-au dezamăgit. Hotărârea urmează să fie votată în următoarele şedinţe ale Legislativului, astfel încât instituţiile care se ocupă de organizarea alegerilor să aibă timpul necesar pentru organizarea bună a acestui plebiscit, anunță un comunicat PDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus