Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.11.2018

A fost dat startul „Moldova Business Week 2018”

A fost dat startul „Moldova Business Week 2018”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la deschiderea „Moldova Business Week 2018”. Aflat la cea de-a cincea ediție, evenimentul reunește circa 1000 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și alte 30 de țări, autorități, parteneri de dezvoltare, experți în domeniu.

„Mă bucur că acest eveniment a ajuns la a 5-a ediție și a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Înțelegem că atragerea de investiții mari, idei și tehnologii inovatoare nu poate fi realizată fără consolidarea unui mediu de afaceri conductiv. Pentru al doilea an consecutiv, vedem o creștere economică. În acest an, creșterea este de 4,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează în principal politicilor și reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Suntem conștienți de faptul că cele mai mari eforturi sunt pe umerii mediului de afaceri și a companiilor. Aceste companii au curaj să investească, să reinvestească și să crească în Republica Moldova”, a declarat ministrul la deschiderea evenimentului.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) a schimbat configurația comerțului exterior al Republicii Moldova. UE devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o cotă de 70% pentru exporturi și 50% pentru importuri între perioadele ianuarie-august 2018.

De asemenea, Chiril Gaburici a menționat despre măsurile luate de Guvern pentru asigurarea unui mediu de afaceri clar și transparent, cu reguli clare. „Moldova a reușit să pună în aplicare câteva reforme importante. Primul este numărul de acte permisive. 265 de documente au fost reduse și acum au rămas doar 151. Următorul pas în acest proces a fost lansarea One Stop Shop-ului. Până la sfârșitul anului 2018, este de așteptat ca serviciul One Stop să emită aproximativ 100 de acte permisive. O altă reformă a implicat optimizarea numărului de instituții cu funcții de control de la aproape 70 la doar 13 inspecții și 5 organisme de reglementare”, a precizat ministrul.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a afirmat că factorii cheie ai creșterii exporturilor pentru orice țară sunt investițiile în prelucrarea, producția și disponibilitatea de noi piețe. „Avem angajamentul de a continua implementarea reformelor care vor face țara noastră mai atractivă. Suntem încrezători că doar prin implementarea concentrată a reformelor, împreună cu o abordare bazată pe rezultate plauzibile, vom aduce schimbările necesare în țara noastră”, a punctat Chiril Gaburici.

Tot astăzi, ministrul Chiril Gaburici a moderat primul panel de discuții din cadrul evenimentului. Prezentări pe subiectele de ramură au avut,  Octavian Armașu, Ministru al Finanțelor, Sergiu Cioclea, Guvernatorul Băncii Naționale, Alexandru Baltag, Director General al Asociației Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova și Alexander Koss, Președintele Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova.

Pe durata celor 3 zile, 27-29 noiembrie, la Chișinău sunt planificate un șir de întâlniri B2B, cu participarea investitorilor din România, Italia, Germania, SUA, Franța, Olanda, China, printre care rețele comerciale străine, companii din sectorul agroindustrial, textil, construcție de mașini, tehnologii informaționale, servicii de consultanță.

Moldova Business Week este un eveniment organizat anual pentru promovarea imaginii țării în vederea atragerii investițiilor, intensificarea dialogului dintre sectorul public și privat, sporirea competitivității companiilor autohtone pentru diversificarea și sporirea capacităților de export, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus