Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2018

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, o nouă lege a condominiului

Documentul va asigura o bună administrare și funcționare a sectorului locativ, în vederea respectării drepturilor și intereselor legale ale proprietarilor de unități din condominiu.

Noua lege prevede reglementarea procedurilor de constituire, înregistrare și desființare a condominiului, prin semnarea actului de constituire de către proprietar sau de coproprietarii terenului și a clădirii amplasate pe teren. În cazul în care semnatarii condominiului au decis să se autoadministreze prin Asociație, actul de constituire a condominiului va fi depus pentru înregistrare atât la organul cadastral teritorial, cât și la organul înregistrării de stat al Agenției Servicii Publice.

Noile reglementări vizează procedura de transferare a dreptului de proprietate asupra unității în cadrul condominiului, prin care se stabilesc reguli privind autentificarea actelor de înstrăinare, clauzele obligatorii ale contractului de transmitere a dreptului de proprietate și termenul-limită de dobândire a dreptului de proprietate.

Noua lege instituie, în mod obligatoriu, Fondul de reparație și dezvoltare în cadrul condominiului. Acesta va fi format din mijloace financiare obținute din darea în locațiune a părților comune, contractele de depozit bancar, dobânzile și amenzile de întârziere aferente contractului, granturi și donații. Mijloacele Fondului vor fi păstrate pe un cont contabil separat și nu vor fi impozitate. Totodată, pentru a asigura transparență în procesul de formare a Fondului, contribuția fiecărui proprietar, stabilită și achitată în conformitate cu decizia Adunării generale a proprietarilor, va fi indicată în factura de plată, în linie separată.

Administrarea condominiului va fi efectuată de un administrator, selectat de Asociație sau de către proprietari, fiind desemnat în cadrul Adunării generale. În cazul în care timp de 3 luni de la data constituirii condominiului, proprietarii nu au selectat administratorul, autoritățile administrației publice locale selectează administratorul în cadrul unui concurs. 

Procedura de înregistrare a asociațiilor de coproprietari în condominiu, procedura de stabilire a mărimii cotelor părți în proprietate comună și procedura de înregistrare a lor în Registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial se va efectua din contul mijloacelor bugetului de stat.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament în lectura a doua, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus