Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2018

Reformele realizate în ultima perioadă de Ministerul Economiei și Infrastructurii au contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri din Moldova

Reformele realizate în ultima perioadă de Ministerul Economiei și Infrastructurii au contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri din Moldova

Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au organizat, astăzi, cel mai important eveniment dedicat sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova – Conferința Internațională a IMM, ediția a XI-a.

Conferința Internațională a IMM cu genericul „INDUSTRIA 4.0” constituie o platformă importantă pentru facilitarea dialogului dintre reprezentanții autorităților publice centrale și mediul de afaceri din Republica Moldova. În cadrul evenimentului s-a discutat despre practicile noi și acțiunile cheie pentru încadrarea sectorului IMM în tendințele actuale ale economiei mondiale.

„A patra revoluție industrială reprezintă o revoluție a rețelelor, platformelor, oamenilor şi tehnologiei digitale, ce vine să aducă modificări masive aproape în fiecare sector din industrie. Într-o fabrică ce funcționează pe principiile industriei 4.0, mașinile vor funcționa independent sau vor coopera cu oamenii într-un proces de producție controlat prin interfețe digitale de către utilizator și a cărui mentenanță, aprovizionare și logistică va putea fi gestionată în mod automatizat. Practic fabrica devine o entitate independentă și interconectată, ce are capacitatea de a colecta date, de a le analiza și de a lua decizii automatizate”, a menționat Iulia Costin, Secretar general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Reformele realizate în ultima perioadă de Ministerul Economiei și Infrastructurii au schimbat semnificativ condițiile de dezvoltare a unei afaceri în Republica Moldova. A fost diminuată povara administrativă pentru mediul de afaceri, care presupune reducere numărului de acte permisive – de la 416 la 152 acte. Acest lucru a permis și reducerea poverii fiscale cu 70 la sută. De asemenea, în luna iulie a acestui an, a fost lansat Ghișeul Unic care prevede depunerea online a cererilor pentru eliberarea actelor permisive.

Potrivit Secretarului general de stat, astăzi, agenții economici pot obține 67 de acte permisive prin intermediul Ghișeului Unic online de gestionare și eliberare a actelor permisive, dublu față de numărul de documente disponibile la lansarea acestuia. Iar până la sfârșitul anului curent, prin Ghișeul Unic vor fi accesibile 100 de acte permisive din cele 152 existente.

În Republica Moldova IMM-urile reprezintă circa 98.7% din numărul total al întreprinderilor înregistrate. Conform statisticii din ultimii 5 ani, anual în țara noastră se înființează aproximativ 6 mii de IMM noi, ca rezultat al îmbunătățirii climatului de afaceri, fapt ce se datorează în mare măsură perfecționării cadrului regulatoriu ce ține de activitatea antreprenorială.

Conferința de astăzi a găzduit și două concursuri naționale dedicate mediului de afaceri: Concursul Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și Concursul Național „IMM – Model Sustenabil de Responsabilitate Socială”, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus