Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-22/va-fi-permis-importul-namolului-roshu-shi-zgurii-de-furnal-pe-teritoriul-republicii-moldova-56494.html
Data: Nov 22, 2018 (20:22)

Va fi permis importul nămolului roşu şi zgurii de furnal pe teritoriul Republicii Moldova

Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, modificarea unor acte legislative în acest sens și a votat-o în prima și a doua lectură.  Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac a menționat, în prezentarea proiectului, că inițiativa aparține unui grup de deputați și propune de a permite importul, pe teritoriul Republicii Moldova, a nămolului roşu (reziduu de bauxită) şi zgurii de furnal (nisip de zgură), deşeuri destinate utilizării în calitate de materie primă secundară în industria de producere a cimentului.
 
Potrivit lui, în prezent, legislaţia în vigoare interzice introducerea pe teritoriul țării a deşeurilor, reziduurilor de orice natură în stare brută sau prelucrată. Aceste tipuri de deşeuri nu se regăsesc nici în lista reziduurilor exceptate de la regula generală. Astfel, modificările vor permite de a legaliza activităţile de import a nămolului roşu şi a zgurii de furnal, utilizate ca adaosuri la producerea materiei finite de către întreprinderile producătoare de ciment.
 
Deputatul a menționat că noile reglementări au fost solicitate de producătorii de ciment din țară. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de către 78 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.