Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.11.2018

Va fi permis importul nămolului roşu şi zgurii de furnal pe teritoriul Republicii Moldova

Va fi permis importul nămolului roşu şi zgurii de furnal pe teritoriul Republicii Moldova

Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, modificarea unor acte legislative în acest sens și a votat-o în prima și a doua lectură.  Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac a menționat, în prezentarea proiectului, că inițiativa aparține unui grup de deputați și propune de a permite importul, pe teritoriul Republicii Moldova, a nămolului roşu (reziduu de bauxită) şi zgurii de furnal (nisip de zgură), deşeuri destinate utilizării în calitate de materie primă secundară în industria de producere a cimentului.
 
Potrivit lui, în prezent, legislaţia în vigoare interzice introducerea pe teritoriul țării a deşeurilor, reziduurilor de orice natură în stare brută sau prelucrată. Aceste tipuri de deşeuri nu se regăsesc nici în lista reziduurilor exceptate de la regula generală. Astfel, modificările vor permite de a legaliza activităţile de import a nămolului roşu şi a zgurii de furnal, utilizate ca adaosuri la producerea materiei finite de către întreprinderile producătoare de ciment.
 
Deputatul a menționat că noile reglementări au fost solicitate de producătorii de ciment din țară. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de către 78 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus