Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-20/iurie-leanca-doar-prin-intensificarea-dialogului-cu-ue-putem-ameliora-situa-ia-in-unele-domenii-din--56461.html
Data: Nov 20, 2018 (21:07)

Iurie Leancă: Doar prin intensificarea dialogului cu UE putem ameliora situația în unele domenii din Republica Moldova

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a participat marți, 20 noiembrie, la Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova organizat de Asociația pentru Politica Externă din Moldova (APE) și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În cadrul evenimentului vicepremierul împreună cu șeful Delegației Uniuniii Europene, Peter Michalko, secretarul de stat român, Tudor Buzatu, și co-fondatorul APE, Ion Sturza, au discutat despre provocările majore la adresa relațiilor RM-UE și impedimentele pe care le întâmpină țara noastră în implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere.

Conform oficialului moldovean deși la momentul actual relațiile moldo-comunitare trec printr-o fază mai complicată, țara noastră înregistrează progrese în reformele din domeniul economic și financiar-bancar iar autoritățile depun în continuare eforturi considerabile pentru a îndeplini angajamentele față de UE.

„Discuțiile avute cu factorii de decizie din țările importante din familia europeană mă fac să fiu relativ oprtimist privind perspectivele relațiilor moldo-comunitare. În comparație cu Ucraina și Georgia, Republica Moldova este considerată de mai mulți politicieni europeni o țară care are șanse mai rapid să devenă mebră a Uniunii Europene, inclusiv deoarece jumătate din cetățenii noștri sut și cetățeni europeni”, a declarat Iurie Leancă.

Totodată, viceprim-ministrul a menționat că doar intensificarea dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va permite depășirea problemelor din anumite domenii în special pe cele din domeniul justiției.

„Pentru a accelera reforma justiției trebuie să intensificăm dialogul și interacțiunile la toate nivelele cu partenerii europenil”, a punctat oficialul.

În acest an Forumul de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova se află la cea de-a VI-a ediție și a reunit factori de decizie din Republica Moldova și UE, formatori de opinie, reprezentanți ai partidelor politice, societății civile și organizațiilor internaționale și mass-media, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.