Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2018

Noi măsuri pentru asigurarea securității la utilizarea buteliilor cu gaz

Noi măsuri pentru asigurarea securității la utilizarea buteliilor cu gaz

Planul de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate, a fost prezentat astăzi la Guvern. Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma exploziei produse la Chișinău în luna octombrie curent.

Șeful Executivului a subliniat importanța identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor și instituirea unui mecanism viabil ce ține de alimentarea buteliilor cu gaz, comercializarea și instalarea acestora. „Acum trebuie să asiguram securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a subliniat premierul.

Planul de acțiuni elaborat în acest sens, prevede o serie demăsuri, printre care:

1.  Licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

2. Introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.

4. Elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit.

5. Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

Planul de acțiuni urmează a fi definitivat, iar, suplimentar, autoritățile vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de către companii specializate. „Obiectivul nostru final este ca cetățenii să poată apela la o companie care va veni la ei acasă, va instala butelia, va purta responsabilitatea pentru starea tehnică a acesteia sau va refuza instalarea, în cazul în care nu sunt respectate toate normele”, a precizat Pavel Filip.

De asemenea, în cadrul ședinței, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului locativ din sectorul Râșcani al capitalei, care a avut de suferit în urma exploziei. Potrivit responsabililor, două dintre cele patru planșee avariate au fost deja restabilite, iar lucrările de reparație a pereților interiori continuă. În același timp, în scara unde a avut loc deflagrația, deja funcționează sistemul de alimentare cu apa și canalizare, sistemul electric, dar și ascensorul. În curând, va fi restabilit și sistemul de încălzire, astfel încât până la sfârșitul acestui an locatarii vor putea reveni în apartamente, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus