Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.11.2018

O nouă evaluare ex-post de impact, prezentată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie

O nouă evaluare ex-post de impact, prezentată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie

Raportul de evaluare ex-post de impact a Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic a fost prezentat, astăzi, în cadrul unei ședințe extinse, organizată pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul este al doilea de acest fel, prezentat deputaților.
 
La eveniment au participat deputați, miniștri, experți, reprezentanți ai mediului academic și ai comunității medicale.
 
”Evaluarea ex-post de impact a Legii pentru exercitarea profesiunii de medic a fost inclusă în activitățile de control parlamentar ale Comisiei protecție socială, sănătate și familie pentru anul curent. Este al doilea raport prezentat pe platforma Comisiei”, a menționat președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga.
 
Potrivit ei, legislația națională pentru exercitarea profesiunii de medic este una adoptată în anul 2005 și care necesită a fi evaluată periodic pentru a vedea efectul asupra societății și necesitatea de îmbunătățire a reglementărilor existente. ”Documentul a fost elaborat de un expert independent și ne oferă recomandări, inclusiv legislative”, a precizat deputata. Totodată, parlamentara a vorbit despre modificările adoptate, la finele sesiunii de primăvară, care permit medicilor de familie să își deschidă cabinete individuale.
 
Expertul independent Ina Soțchi a raportat că evaluarea conține analiza bazei juridice care reglementează condiţiile organizatorice şi formele exercitării profesiunii de medic, cerinţelele legale faţă de persoana care doreşte să practice profesiunea de medic, drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile generale pentru a exercita această profesiune conform jurământului medicului. Scopul evaluării este de a efectua recomandările necesare pentru îmbunătățirea cadrului normativ privind exercitarea profesiei de medic.
 
”În temeiul raportului au fost elaborate recomandări ce conțin propuneri pentru modificarea actului evaluat și a cadrului normativ aferent, deoarece acesta nu corespunde tuturor necesităților și realității social-juridice actuale”, a spus experta.
 
Potrivit ei, recomandările propuse includ linii directoare pentru procesul de adoptare a actului care ar trebui să succeadă Legea evaluată. Noul act legislativ trebuie să reglementeze activitatea medicului, personalului medical cu grad mediu de calificare, farmaciștilor, stomatologilor și lucrătorilor auxiliari din sistemul de sănătate. Documentul trebuie să stabilească formele organizatorice de activitate a instituțiilor medico-sanitare și rolul autorităților implementatoare, să cuprindă pe domenii separate drepturile și obligațiile medicului, pacientului și a instituțiilor medico-sanitare. Totodată, este necesară definirea noțiunii de malpraxis medical și a modului de constatare, raportare, comunicare a unui posibil caz de malpraxis. De asemenea, se propune instituirea Colegiului Medicilor, care va fi o instituție profesională, apolitică, fără scop lucrativ, cu responsabilităţi delegate de autorități.
 
Participanții la discuții au apreciat inițiativa și evaluarea efectuată, au menționat necesitatea îmbunătățirii legislației în vigoare și au lansat un șir de propuneri. Potrivit Valentinei Buliga, raportul a constatat un șir de deficiențe care urmează a fi examinate și analizate pentru a putea iniția modificarea legislației.
 
Potrivit datelor din raport, la 1 ianuarie 2018, în instituțiile din țară activau 10 285 medici și 20 380 lucrători medicali.
 
Evaluarea ex-post privind implementarea actelor legislative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar, o prioritate a Parlamentului. Până în acest an, Parlamentul nu a utilizat instrumentul de evaluare ex-post. Aceasta va permite analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ, dacă au fost aprobate toate documentele necesare, care a fost impactul asupra societății și asupra unor domenii sau grupuri specifice, care sunt efectele economice, financiare, sociale, administrative etc., care au fost eventualele motive care au împiedicat implementarea actului legislativ, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus