Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2018

Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare

Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare

Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de astăzi, proiectul documentului și îl va propune spre dezbatere plenului Legislativului. Inițiativa aparține unui grup de deputați și mai prevede raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, precum și stabilește statutul deputatului în Parlament și al funcționarului parlamentar. Proiectul prevede că acesta va intra în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului.

Proiectul conține noutăți cu referire la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative etc.

Totodată, sunt stabilite prevederi referitoare la cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Proiectul mai prevede reglementări cu privire la procedura parlamentară de inițiere a  declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile Parlamentului cu Guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare, relațiile internaționale ale Parlamentului Republicii Moldova etc.

Potrivit autorilor, elaborarea Codului regulilor și procedurilor parlamentare este generată de o experiență de aproape 25 de ani de activitate a Parlamentului și are menirea să consolideze organizarea și funcționarea Parlamentului.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează a fi dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus