Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2018

Pensionarii cu venituri sub minimul de existenţă vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetăţenii vor fi consultaţi dacă îşi doresc reducerea deputaţilor de la 101 la 61

Pensionarii cu venituri sub minimul de existenţă vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetăţenii vor fi consultaţi dacă îşi doresc reducerea deputaţilor de la 101 la 61

În şedinţa săptămânală din 13 noiembrie 2018, Partidul Democrat din Moldova a pus în discuţie mai multe subiecte de interes public şi a luat câteva decizii importante atât de ordin social, cât şi de ordin politic.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după şedinţă că un subiect de mare prioritate pentru Partidul Democrat este în continuare majorarea veniturilor cetăţenilor. Liderul democrat a amintit, în acest context, că a fost stabilită creşterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, urmând ca ei să primească deja aceste salarii noi pentru luna decembrie a anului curent. Printre beneficiari sunt şi medici, care sunt remuneraţi din bugetul de stat.

Totuşi, în sistemul medical lucrează alte peste 41 de mii de persoane - medici şi personal medical - care sunt angajate în instituţiile finanţate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi îşi primesc salariile din bugetul acestei companii. La moment, au fost identificate soluţiile ca şi aceşti peste 41 de mii de angajaţi să beneficieze de creşterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici şi c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

Totodată, liderul PDM a evidenţiat că, datorită eficienţei guvernării actuale şi a creşterii economice bune din acest an, s-au identificat posibilităţi noi pentru a fi majorate nu doar salariile, dar şi pensiile. Respectiv, astăzi, s-a decis ca, din 1 ianuarie 2019, o categorie largă de pensionari, care au venituri mai mici decât minimul de existenţă stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei) să beneficieze de o majorare de 10%. Această creştere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toţi pensionarii, care are loc anual.

”Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii şi pensii să fie făcute cel puţin o dată pe an, ca rezultat al acelei creşteri economice solide, pe care noi, guvernarea democrată, o vom asigura şi pentru anii viitori. Aşadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” şi „Pensii bune pentru Moldova” vor continua şi în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect, abordat în şedinţa de astăzi ţine de reforma politică promisă la Congresul Partidului Democrat din anul 2016, atunci când Vlad Plahotniuc a fost ales preşedinte al formaţiunii.

”Încă în 2016, am declarat că reforma politică presupune optimizarea Parlamentului şi a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului. Optimizarea Guvernului am început-o deja, am implementat cu succes primele etape ale reformei Executivului, iar astăzi am dezbătut cu colegii modalităţile prin care să optimizăm şi să facem mai eficient şi Parlamentul”, a explicat Vlad Plahotniuc.

Astfel, prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputaţi de la 101 la 61 de deputaţi, pentru a avea un Parlament mai eficient, mai bine structurat şi organizat.

A doua propunere vizează controlul cetăţenilor asupra parlamentarilor, mai exact posibilitatea ca cetăţenii să retragă mandatele deputaţilor, atunci când aceştia i-au dezamăgit şi nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor care i-au trimis în Parlament.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Partidul Democrat a pregătit o iniţiativă de organizare a unui referendum consultativ privind aceste propuneri, referendum care să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, astfel fiind evitată cheltuirea de bani suplimentari şi având certitudinea unei prezenţe înalte la urne.

Liderul PDM a adăugat că, în cazul în care cetăţenii vor susţine iniţiativele privind reforma politică, ulterior acestea vor fi consultate cu experţii, cu Comisia de la Veneţia, pentru a fi găsită forma cea mai potrivită de implementare a reformei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus