Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-09/relatziile-moldoslovace-discutate-la-maeie-in-cadrul-consultarilor-bilaterale-56304.html
Data: Nov 9, 2018 (19:25)

Relaţiile moldo-slovace discutate la MAEIE în cadrul consultărilor bilaterale

La MAEIE a avut loc o nouă rundă de consultări politice bilaterale moldo-slovace, conduse de secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean şi Lukáš Parízek, secretarul de stat al Ministerului pentru Afaceri Externe şi Europene al Republicii Slovacia.

Consultările s-au axat pe temele de actualitate ale agendei bilaterale. Cei doi secretari de stat au discutat punctual şi diverse aspecte de pe agenda regională şi multilaterală, fiind convenită menţinerea în continuare a unui dialog aprofundat pe aceste dimensiuni.
Interlocutori au subliniat importanţa intensificării cooperării comercial-economice, inclusiv prin organizarea primei şedinţe a Comisiei mixte de cooperare economică, care va permite extinderea contactelor, cu implicarea în acest proces a instituţiilor de competenţă. În context, Lukáš Parízek a remarcat importanţa creării condiţiilor favorabile pentru  activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii-un element principal pentru dezvoltarea economiei unei ţări. 

Un subiect aparte a vizat procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în contextul în care Slovacia va deţine preşedinţia OSCE pe parcursul anului 2019. Delegaţia slovacă a salutat progresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol, asigurând de susţinere pentru avansare dialogului între părţi şi obţinerea rezultatelor pragmatice pe durata preşedinţiei sale.

Potrivit MAEIE, delegaţia slovacă a fost interesată de evoluţiile politicii interne, subliniind necesitatea continuării eforturilor de implementare a reformelor, inclusiv cele care decurg din transpunerea în practică a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.