Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.11.2018

Managementul operațional și strategic al instituțiilor publice va fi consolidat

 Managementul operațional și strategic al instituțiilor publice va fi consolidat

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de ieri, modificări la Legea privind controlul financiar public intern și Legea privind administrația publică locală. Proiectul va crea premise pentru dezvoltarea în continuare a controlului financiar public intern, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de asociere cu UE.

Potrivit modificărilor legislative, sunt stabilite noi responsabilități și obligațiuni pentru autoritățile publice, cât și pentru subdiviziunile de audit intern referitoare la organizarea și menținerea sistemului intern managerial, de raportare a indicilor de fraudă, de instruire continuă etc. Totodată, unele autorități publice vor avea posibilitatea de a realiza audite interne prin asociere sau pe bază de contract. Noile modificări exclud competențele consiliilor locale cu privire la deciderea efectuării auditului intern.

De asemenea, subdiviziunea de audit intern se instituie în structura ministerelor, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și a autorităților administrației publice locale de nivelul doi. Respectiva subdiviziune va avea cel puțin trei unități de personal, iar conducătorul acesteia va deține certificat de calificare profesională în domeniul auditului intern în sectorul public, eliberat de Ministerul Finanțelor sau certificat de calificare recunoscut internațional. Entitatea publică va prezenta rapoarte Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi.

De asemenea, inițiativa legislativă aduce în concordanță unele noțiuni cu limbajul din domeniu aplicat în Uniunea Europeană. Astfel, noțiunea ”management financiar și control” va fi redenumită în ”control intern managerial”, iar ”declarația privind buna guvernare” se va numi ”declarație privind răspunderea managerială”.

Proiectul a fost votat în lectură finală de 54 de deputați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus